Публикация

Близо 1700 души се изследваха безплатно за хепатит

В средата на октомври беше дадено началото на Националната кампания за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С.


Месец след откриването на двата кабинета за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С в София и във Варна броят на изследваните показва почти два пъти по-висок интерес на варненци към кампанията.

До момента в кабинетите* са се изследвали близо 1700 души, от които 1087 във Варна и 600 в София. Засега е планирано кабинетите да продължат работата си до края на годината, съобщават от национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”.

Резултатите от изследванията сочат по-висок процент на разпространение на хепатит В във Варна (2,67% спрямо 2,17% за София) и по-висок процент заразени с хепатит С в София (2,67% спрямо 2,58% във Варна), отчитат организаторите на кампанията.

Всички хора с положителен резултат на скрининговия тест за хепатит В или С са били подложени на допълнителни изследвания (ELISA) преди поставяне на диагнозата. Едва трима от всички изследвани в двата града са дали фалшиво положителен резултат, опроверган от ELISA.

Всички с потвърден резултат за хепатит В или С са насочвани към по-задълбочени изследвания и назначаване на лечение.
__________


* Кабинетите се намират на адрес:

•    София, ул. „Захарий Круша” №2, лаборатория „Санте”;

      Работно време: всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 часа.

•    Варна, бул. „Съборни” №24, ет.3, (бившата Стоматология), лаборатория „Статус”;

     Работно време: Всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа.


Коментари