Публикация

Проф. Чавдар Славов беше избран за академик на БАН

Проф. Чавдар Славов беше избран за академик на БАН

Проф. д-р Чавдар Славов, дмн, началник на Клиника по урология и андрология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, беше избран за академик на БАН. Повод за голямото признание са световните му научни постижения.

 

Наред с чисто медицинските си успехи, акад. проф. д-р Славов, заедно с д-р Еленко Попов от урогичната клиника на ИСУЛ, е част от пансветовния проект, наречен Practical, който се занимава с изучаване на генома на рака на простатната жлеза. В него участват Националният раков институт на САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, както и Националният център по здравеопазване на САЩ. Благодарение на съвместните усилия на учените, до момента са установени 289 асоциативни връзки, които предопределят развитието на рака на простататната жлеза. Учените успяват да докажат, че карциномът на простатата има генетична предиспозиция в повече от 42% от случаите. Тези открития са публикувани в 8 поредни броя на престижното научно списание Nature Genetics.

 

Акад. проф. д-р Славов има разработени и въведени в практиката над 10 диагностични и над 15 оперативни методи. Един от първите в света разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация.

 

Акад. проф. д-р Славов е лекарят, който за първи път въвежда у нас реконструктивната хирургия на пикочните пътища и пикочния канал, при които засегнатите участъци се заместват с тъкан от устната кухина, напр. при  хирургично лечение на болестта на Пейрони (при нея по гърба на пениса се образуват фиброзни плаки, които се отстраняват оперативно, а дефектът се замества с лигавица от устната кухина), което е патент на клиниката. Именно тези сложни интервенции, които се извършват само в Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ, привличат вниманието на европейските и световни учени и стават повод акад. проф. д-р Славов да се нареди сред звездния екип от учени от цял свят.

 

Проф. д-р Чавдар Славов е роден през 1953 г. в София. През 1979 г. завършва медицина в Медицинска академия в София, а през 1984 г. придобива и специалност „Урология“. От 1988 г. е кандидат на медицинските науки, като през 1995 г. става доцент по урология, завеждащ сектор. От 2007 г. е доктор на медицинските науки, а от 2008 г. е професор по урология. През 2010 г. получава степен магистър по „Здравен мениджмънт“ в УНСС. От 2009 до 2013 г. е началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, София. 2013 г .– 2014 г. е зам. - министър на здравеопазването.  В момента е началник Клиника по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ - ЕАД София. Национален консултант по урология. Бил е зам. - декан на МФ при МУ-София и дългогодишен член на Факултетния и Академичния съвет при МУ-София. Член на редица международни и наши научни организации – AUA, EUA, SIU, БУД и др.

Коментари