Публикация

Фармацевтите удължиха договора си с НЗОК за още 2 седмици

Фармацевтите удължиха договора си с НЗОК за още 2 седмици

Българският фармацевтичен съюз  (БФС) подписа под условие анекса към договора със здравната каса, с което се гарантира достъпа до лекарства на гражданите. 

 

Организацията даде срок от две седмици на НЗОК, за да приеме нейния меморандум

 

с искания, предвиждащ по-справедливо заплащане за обслужване на рецепти към здравна каса.  До този момент те получават по 2 лв. на рецепта, а искането им е таксата да се вдигне на 4 лв., тъй като 75% от лекарствените продукти, които предлагат в аптеките, са именно по каса и това ощетява собствениците на аптеки.

 


За обслужване на COVID рецептите БФС иска по 10 лв. на рецепта като признание за работата на първа линия. Аргументът е, че фармацевтите също имат пряк контакт със заразени. 

 

БФС настоява и за  промени в здравно-информационната система, която все още допуска грешки от страна на личните лекари и така обслужената от фармацевта рецепта не се покрива от касата и остава за негова сметка.

 

"Слагам последния подпис върху анекса и ще го изпратя до отговорните институции", заяви главният секретар на БФС Димитър Маринов, подписвайки публично документа.  -  Пациентите могат да бъдат спокойни, през следващите две седмици те ще могат да получават лекарства по здравна каса. За пореден път проявяваме разум и се надяваме това да бъде оценено и от пациентите, и от институциите"

 

Ако исканията на фармацевтите не бъдат удовлетворени, има вероятност договорът да не бъде продължен. Много от

 

регионалните ни колегии вече поискаха оставката на управителя на здравната каса проф. Петко Салчев,

 

така, както беше поискана и от Българския лекарски съюз, уточни Маринов.  

 

 

За пореден път доказахме, че сме разумни, че не извиваме ръце, но алармираме за проблемите, които, ако не намерят своето решение, ще ни затрупат после като лавина,

каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Тя посочи, че фармацевтичният съюз очаква във вторник Надзорният съвет на НЗОК да приеме изготвения от БФС меморандум за по-добър диалог и взаимодействие. По думите й е недопустимо да се създава пожар и напрежение преди избори, след като проблемът има своето решение и вече няколко пъти е получено уверение, че това, което искаме, е абсолютно достижимо, нормално, и има и своето решение. Тя припомни, че това се е случило включително и на срещата на БФС с президента Румен Радев преди няколко дни. 

 

 

 

 

 

Коментари