Публикация

7 профилактични кампании с голям брой изследвания в лаборатория "ЛИНА"

7 профилактични кампании с голям брой изследвания в лаборатория "ЛИНА"

Медицинска лаборатория „ЛИНА” обявява зимните си профилактични кампании. Те важат в самостоятелните ѝ  филиали в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол, като за тях предварително записване или направление от лекар не са необходими. Таксата венепункция  е 2 лв.

 

Профилактични кампании – ноември и декември 2021 г.

 

Пълно  изследване на кръв на намалена цена от 52 лв. на 25 лв.

 

Този път в него са включени: пълна кръвна картина с 16 показателя + урея, креатинин, общ белтък, албумин, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, билирубин-общ, билирубин-директен, АсАТ, АлАТ, алкална фосфатаза (АФ), гамаглутамилтрансфераза (ГГТ), калий (К), натрий (Na) и хлориди (Cl). Изследването дава информация за нивата на добрия и лошия холестерол, състоянието на бъбреците и черния дроб. Тази профилактична кампания е добър ориентир за функцията на основните органи и системи, като по този начин дава представа за общото здравословно състояние на пациента. Препоръчително е изследването да се извършва сутрин на гладно.

 

Коронавирус - биохимичен панел на намалена цена от 62 лв. на 38 лв.

 

Комбинацията от феритин, D–димер, C–реактивен протеин и LDH насочва дали в организма на човек протича възпалителен процес или повишено тромбообразуване. Включен е и скрининговият тест Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), чийто резултат се изразява като положителен или отрицателен. Тестът е подходящ както за потвърждение на прекарана, така и при съмнение за коронавирусна инфекция (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и отрицателен PCR тест). Той трябва да се извършва поне седмица от началото на симптомите като максимална чувствителност на теста се постига след 14 дни от началото на инфекцията.

*Резултатът от този тест не служи за „зелен сертификат”.

 

Пакет остеопороза на намалена цена от 50 лв. на 33 лв.

 

Витамин D, остеокалцин, калций и фосфор показват здравината и състоянието на костите. Важно е да се знае, че остеокалцинът  е  показател за метаболизма на костната тъкан и като такъв се използва за оценка на риска от развитие на остеопороза при жени в менопауза, както и за контрол на проведена антирезорбтивна терапия  (обикновено 3-6 месеца след началото на лечението). Този показател се използва и за мониторинг на костната обмяна при жени в менопауза, които са на заместителна хормонална терапия. Неговите стойности се повишават при заболявания  като остеопороза, остеомалация, рахит и др. Той има ниски стойности  при дефицит на растежен хормон, хипопаратиреоидизъм,  хипотиреоидизъм, бременност. Прием на някои медикаменти като глюкокортикоиди, хепарин, варфарин също могат да повлияят върху резултата. Изследванията се извършват сутрин на гладно, като в последните 2 седмици не трябва да са приемани същите витамини като медикаменти или хранителни добавки.

 

Витамин B12, магнезий и желязо  на намалена цена от 28 лв. на  20 лв.

 

Витамин B12 е важен за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Магнезият е необходим на мускулите, нервите и сърцето. А нивата на желязото могат да са ориентир за това дали страдаме от желязодефицитна анемия. Препоръчително е поне 20 дни  преди изследванията, същите витамини да не са приемани под формата на медикаменти или хранителни добавки.

 

Щитовидна жлеза – хормон по избор от FT3, FT4, TSH всеки на намалена цена от 12 лв. на 6 лв.

 

Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. Тези хормони  са ориентир дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Изследването им трябва да се прави сутрин, на гладно и преди приема на кафе или други продукти, съдържащи кофеин.  

 

Полов хормон по избор от: LH, FSH, Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin всеки на намалена цена от 14 лв. на 9 лв.

 

Тази кампания е  подходяща за жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират.

Някои от хормоните се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Туморен маркер по избор от: CEA, total PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP на намалена индивидуална цена от 17 лв. на 10 лв. 

 

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума. 

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. 

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника. 

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур. 

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

 

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол

Коментари