Публикация

Д-р Гергана Николова: Системата е на предела и няма да издържи повече натоварване

Д-р Гергана Николова: Системата е на предела и няма да издържи повече натоварване

Заради слабата ваксинация броят на заразените с COVID-19 расте, здравната система е на предела си и най-вероятно ще се наложи затягане на мерките. Около това мнение се обединиха д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на УС на БЛС, както и адвокат Валя Гигова.


„Правото на свободен избор никой не го отрича. Но от него има последствия. Като нация ние направихме свободен избор да не се ваксинираме, което доведе до ръст на болните, невъзможност на болниците да ги поемат, препълнени интензивни отделения, тотално пренапрягане в мрежата. Не знам с какви сили отиват на работа от Бърза помощ”, коментира д-р Николова.

За да има ефект от мерките, те трябва да се спазват и то малко по-продължителен период. Някои неща ще ни се наложи да се случат, защото системата ще рухне. Системата е на предела и няма да издържи повече натоварване, заяви още тя.


Според адвокат Валя Гигова зеленият сертификат не ограничава права, а дава повече на тези, които го имат.


„Правото на труд не е абсолютно. Има решение на Конституционния съд от миналата година, според което са допустими ограничения в правото на придвижване или в правото на труд. Тези ограничения са задължителни в случаи, когато трябва да се защити по-висш обществен интерес. По-висш от живота и здравето не е известен на обществото. Правото на живот е далеч по-важно от правото на труд”, коментира адвокат Гигова.


По думите й

 

зелените сертификати дават повече права, а не ги ограничават


„Заповедта на министъра е изградена на забрана и ограничения. Но тя дава възможност, ако са налице определени условия, определени дейности да бъдат извършвани”, коментира Валя Гигова.


„Като не се спазват правила, ще има по-сериозни ограничения и няма да има изключения”, смята адвокат Гигова.


Д-р Мими Виткова обясни, че

 

с локдауна ще се даде възможност на лечебните заведения да се стабилизират


„Няма друго решение, освен ваксината към момента. Закъснялото въвеждане на сертификатите е политически страх от резултатите”, смята д-р Виткова.


„Като отлагахме въвеждането на мерките, сега ще изчакаме и тази седмица, да минат поне 14 дни, и няма друг избор освен локдауна”, заяви Мими Виткова.

В политиците имаше страх да въведат тези мерки, смята тя.


Според нея мерките е трябвало да бъдат въведени още в началото на септември.
„Трудно би могло да бъде въведено задължителното ваксиниране”, смята д-р Виткова.


Целия материал може да видите ТУК

 


Източник: Нова телевизия

Коментари