Публикация

Проф. Мира Кожухарова: Възможно е да се стигне до тотален локдаун

Проф. Мира Кожухарова: Възможно е да се стигне до тотален локдаун

Възможно е да се стигне до тотален локдаун. Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 болнични легла заети за не интензивно болни е приемлив. Повече от тази граница вероятно нашата система не може да приеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал. Това каза в "Денят започва" по БНТ епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

 

Тя заяви, че четвъртата вълна на коронавируса е най-високата, с която България се сблъсква.

 

Очаква се пикът да бъде достигнат тази седмица

 

По думите ѝ зеленият сертификат е въведен навреме.

 

"Той няма смисъл в страните с висок обхват на ваксинация. Цели ограничаване на циркулацията на вируса, тъй като много малко хора са ваксинирани. Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините", допълни проф. Мира Кожухарова.

 

Тя подчерта, че

 

проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация

 

защото това не е последната вълна.

 

"Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват. Въвеждането на сертификат за антитела означава да престанат да се тестват хората за вируса", поясни проф. Мира Кожухарова.

 

Според нея това би бил грешен подход.

 

През тази седмица, която започна, децата не трябва да се връщат на училище, но те не могат да стоят месеци наред вкъщи, защото резултатите от тази пандемия ще ги виждат хората след 15-20 години и те ще бъдат страшни, каза още проф. Мира Кожухарова.

Коментари