Публикация

БЛС: Касата разпределя парите за здраве несправедливо

Българският лекарски съюз предлага НЗОК да бъде закрита, а експерти към здравното министерство да отговарят за разпределението на средствата за здравеопазване.


Това каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който отбеляза, че в момента някои райони и болници получават над 100 процента от лимитите си, а други лечебни заведения - под 70%.

„Изтичат средства, но през касата, а не през обикновените лекари. Единственият безконтролна институция в страната е Националната здравноосигурителна каса”, посочи председателят на БЛС.

По думите му най-ощетени са болниците в Русе, Разград и Търговище, а в Стара Загора частна болница е получила 25 % от бюджета на голямата областна болница.

Българският лекарски съюз организира утре национален протестен митинг. Той ще премине под наслов „Стига експерименти със здравето на хората!”.

Хиляди представители на медицинската общност ще се съберат на площад „Народно събрание” от 13:00 до 15:00 часа.

От съсловната организация изтъкнаха, че целта на протеста е да се покаже, че българският лекар е загрижен за пациентите, че иска да остане да практикува професията си у нас.

По думите на секретаря на БЛС д-р Димитър Ленков все повече пациенти осъзнават, че проблемите, с които се сблъскват, се дължат на НЗОК, а не на медиците.

Коментари