Публикация

Форум по ендоскопска хирургия в Плевен

Плевен ще е домакин на Първия национален симпозиум по ендоскопска хирургия с международно участие.


Откриването е утре в Телекомуникационния ендоскопски център при Медицинския университет в града, като се очаква да се включат над 100 АГ специалисти от страната и чужбина.

Специално за форума от Италия ще пристигне проф. Стефано Бетоки от Университетската болница „Бари”. Той ще демонстрира нов метод - еднопортална хистеректомия. Операциите, които ще извърши проф. Бетоки, ще се предават и наблюдават в зала „Амброаз Паре” чрез телевръзка в реално време.

Акцентът на симпозиума е поставен върху представянето и споделянето на опита на специалистите по отношение на еднопорталната ендоскопска хирургия. За целта Мартин Шефген, мениджър „Маркетинг” на фирма „Щорц”, Германия, ще запознае участниците с особеностите на този вид техника.

Проф. Григор Горчев, ректор на МУ-Плевен, обясни, че по време на двудневния форум възможност за изява ще имат и специалисти, които вече са преминали курсове на обучение по ендоскопска хирургия в Плевен. Те ще представят постиженията си в областта, както и ще имат възможност да коментират методите.

Проф. Горчев подчерта, че бъдещето на съвременната медицина е в ендоскопската и роботизираната хирургия.

„Пациентите вече знаят каква е ползата от този вид интервенции. Времето за престоя в болница е по-малко, травмите са минимални, а възстановяването е по-бързо”, припомни той.

По време на симпозиума в Плевен ще се учреди и ново дружество по миниинвазивна гинекологична хирургия, каза още проф. Горчев.

Коментари