Публикация

Д-р Николай Брънзалов: Оставката на председателя на НЗОК е въпрос на време

Д-р Николай Брънзалов: Оставката на председателя на НЗОК е въпрос на време

Ръководството на БЛС беше поканено от НЗОК на среща вчера. Такава обаче не се състоя. Защо - темата в „Денят започва“ коментира д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.


„По покана на Надзорния съвет трябваше да се срещнем и да се разберем за нещата, които трябваше да бъдат обсъждани. Долу охраната обаче, изобщо не ни пусна да се качим до четвъртия етаж. Изчакахме в приемната. Стана 14:30 - определения час и бяхме допуснати. Оказа се обаче, че в залата има заседание на Надзорния съвет.

 

Джентълменски изчакахме на терасата повече от 15, че и 20 минути

 

Нямаше никой да излезе и да ни каже нещо като нормален домакин. След 20-ата минута ние решихме, че няма какво повече да правим там“, обясни д-р Брънзалов.

Основно трябваше да се обсъжда методиката, по която евентуално трябва да бъдат разпределени средствата, които остават неусвоени в системата на здравеопазването. Поради факта, че тази година имахме основно проблем с Ковид епидемията и лечебните заведения не можеха да извършват основната си дейност, по която им е гласуван бюджет по НС. При това положение, силите бяха хвърлени в борбата с Ковид и по пера остават съответни суми, обясни д-р Брънзалов.

 

По думите му,

 

от НЗОК са се съгласили „бурно“ срещата да се стриймва и да е публична, а след това „тихо“ са отказали


Причината този разговор да не се случи, не е от страна на българските лекари, подчерта д-р Брънзалов.


„В този момент, който клати системата, който вкарва допълнително напрежение в нея, трябва да поеме пълната отговорност за всякакви последствия“, категоричен е той.
Не - така отговори д-р Брънзалов на въпроса дали може да се разговаря с това ръководство на НЗОК. По думите му, оставката на председателя й Петко Салчев, е въпрос на време.


Той заяви още, че е необходимо увеличение в цената на пътеката за Ковид.

Коментари