Публикация

Проф. Гетов: Ваксините решават глобален проблем, производителите носят отговорност

Проф. Гетов: Ваксините решават глобален проблем, производителите носят отговорност

Ваксините решават глобален проблем. Те непрекъснато се усъвършенстват.
Това коментира в сутрешния блок на БНТ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).


Абсолютно нищо не се крие - всички данни са на сайта на ЕМА


- посочи проф. Гетов.

 

Към началото на месец ноември 3008 са случаите на перикардит и миокардит за ваксината срещу COVID-19 Comirnaty (Пфайзер/Бионтек) при 420 милиона дози и 776 случая при SpikeVax (Модерна) към 57 милиона дози. В процентно отношение при Comirnaty става въпрос за 0,7 случая при 100 000 дози, а за SpikeVax - 1,3 към 100 000 дози.


„В резултат на тези заключения в Дания и Финландия беше сложена на пауза ваксинацията на мъже до 40-годишна възраст с ваксината на Модерна, с цел предотвратяване на нови нежелани случаи, защото при тази група е двойна по-голяма честотата“, изтъкна експертът.

„Носи се отговорност от производителя за странични ефекти от ваксините“, акцентира проф. Гетов.


Той допълни, че Европейската агенция по лекарствата не е съд и не е орган, който може да придвижи този процес напред, но има за задача да идентифицира тези случаи, да предупреди за тях, да ги включи в кратката характеристика и в продуктовата информация, за да могат всички по веригата да бъдат максимално информирани.

Коментари