Публикация

Ранната диагностика на костните метастази е ключова за качеството на живот на пациентите

Ранната диагностика на костните метастази е ключова за качеството на живот на пациентите

Ежегодно хиляди хора с рак научават, че той се е разпространил в костите им. Това се нарича костно метастазиране, метастатично костно заболяване или вторичен рак на костите. Почти всички видове рак могат да се разпространят (метастазират) в костите, но някои видове са особено склонни към това. Сред тях са: рак на гърдата, рак на простатата, рак на белите дробове, рак на бъбреците, рак на щитовидната жлеза, лимфом, множествен миелом. Раковите клетки могат да метастазират само в една от костите или в много едновременно.

 

Костните метастази са съпроводени от силна болка, особено в носещите кости (тазобедрени стави, гръбначен стълб). Възможно е болката да не е постоянна, но да се усилва през нощта и във времето. Други често срещани симптоми на костните метастази са: фрактури, изтръпване, парализа или проблеми с уринирането, поради притискане на гръбначния стълб. При загуба на апетит, гадене, екстремна жажда, объркване или умора има вероятност нивата на калций в кръвта да са се повишили. От изклчючителна важност за пациентите е да се свържат незабавно с лекуващия ги онколог или хематолог при наличието на дори един от тези симптоми.

 

Обичайно костните метастази се появяват в рамките на две до три години след диагностицирането на първичното раково заболяване, но е възможно да се появяват много години по-късно. За съжаление често пациентите биват диагностицирани едва, след като получат първите симптоми. И това важни не само за диагнозата „костни метастази“, но понякога и за първичния рак. Някои видове рак се развиват безсимптомно и пациентът разбира за заболяването едва, след като то се е разпространило в костите и е започнало да оказва влияние върху ежедневните му дейности и неговия комфорт.

 

За да се постави диагноза костни метастази, най-често се извършва обстоен физикален преглед, последван от кръвни изследвания и образна диагностика (рентген/костна сцинтиграфия/компютърна томография/ЯМР/РЕТ скенер). В допълнение лекарят може да реши да направи и биопсия.

 

За съжаление медицината все още не е намерила решение за трайно излекуване на метастазиралия в костта рак, но все пак той може да бъде контролиран.  Обичайно терапевтичният план зависи от вида на първичния рак и неговия стадий на развитие, както и колко и кои кости за засегнати, има ли предшестващо лечение на рак, какво е общото здравословно състояние на пациента.

 

Най-често срещаните форми за борба с костните метастази са посредством: аналгетици, стероиди, физиотерапия, криоаблация, хормонална терапия, имунотерапия, химиотерапия, лъчетерапия и радиофармацевтици, хирургия. Конкретният подход или комбинация от подходи се преценява спрямо индивидуалното състояние на пациента и развитието на болестта.

 

Най-широко приложение намират специфичните лекарства, насочени към костите, които могат да бъдат както химични, така и биологични. Те заемат важна част от терапията на костните метастази и представляват непрестанно развиваща се област на изследване. Целта им е да забавят развитието на болестта и разграждането на костите, да облекчат болката, да предотвратят евентуална операция и в крайна сметка да повишат качеството на живот на пациента, удължавайки неговата преживяемост. Обичайно се приемат веднъж на няколко седмици по венозен път или чрез подкожна инжекция.

 

За да е максимално ефективен терапевтичният план на костните метастази, е важно да се започне възможно най-рано и да не се прекъсва, без основателна медицинска причина. Нерядко се случва пациенти да решат да прекратят дадена терапия самостоятелно, без да го обсъдят с лекуващия ги лекар. Освен, че не е препоръчителна, подобна практика може да доведе до значително влошаване на състоянието на пациента и дори да повлияе на основното лечение на първичния рак.

 

Костните метастази могат да отслабят костите, излагайки тялото на риск от фрактури и други проблеми. Някои прости промени у дома и придържането към терапия и здравословен начин на живот значително намаляват риска от фрактури на костите, като същевременно повишават качеството на живот за пациента.

 

Сред промените в начина на живот, които могат да окажат положително влияние върху състоянието на пациента, са: отказ от тютюнопушене; ограничаване приема на алкохол; прием на храни, богати на калций и витамин D; прием на витамини и хранителни добавки; укрепване на костите чрез умерена двигателна активност; обезопасяване на дома с цел предотвратяване на потенциални падания и фрактури.

 

Често при пациенти с костни метастази водещите емоции са свързани със страха от неизвестното и болката, която неизменно съпътства заболяването. Необлекчената костна болка може да повлияе на храненето, съня, активността, настроението и концентрацията на пациента. Това автоматично понижава неговото качество на живот, но е възможно също и да забави възстановяването от лечението на първичния рак. Правилното управление на болката е от ключово значение не само за здравния статус, но и за емоционалното състояние и социалния живот на пациента. Често срещана практика е стандартната терапия да се допълва с различни техники за релаксация, медитация, дълбоко дишане, масаж, физиотерапия, акупресура или акупунктура и др.

 

Животът с напреднал рак може да бъде много различен за всеки човек. Емоционалното консултиране и подкрепата от страна както на близките, така и на медицинския екип, който полага грижи за пациента, могат да помогнат за цялостно подобряване на неговото състояние. Често пациентите и техните семейства се обръщат към психолог, който да им помогоне в овладяването на емоциите и страховете и най-вече – в общуването помежду им в светлината на новите роли, които им се налага да поемат. От друга страна пациентските организации и групите за подкрепа са място, където пациентите имат възможност да споделят своите мисли и тревоги с други, които вече са минали по техния път.

 

До неотдавна диагнозата метастатично заболяване се възприемаше като смъртна присъда. Съвременните терапии и персонализираният подход в лечението на костните метастази дават възможност на пациенти с такава диагноза да контролират успешно заболяването си в продължение на години.

 

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-metastasis/diagnosis-treatment/drc-20370196

Коментари