Публикация

Кога антибиотиците не помагат?

Приемът на антибиотици в нашата страна на глава от населението е на едно средно за Европа ниво.


Проф. д-р Тодор Кантарджиев, председател на Българската асоциация на микробиолозите, в интервю за Хелт медия.

Проф. Кантарджиев, кога и кой всъщност трябва да ни изпише антибиотици? Допустимо ли е още при първата кашлица самоинициативно да отиваме в аптеката, за да си ги купим?
По закон антибиотиците са лекарства, които се предписват с рецепта само от лекар. Аз смятам за голям успех промяната в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина. Тя доведе до един много по-стриктен контрол и съответно до високи глоби за работещите в аптеките фармацевти, които дават на клиентите си антибиотик без рецепта.

По този начин у нас бе сведено до минимум самолечението, което допреди 10-15 години беше един от сериозните здравни проблеми в страната ни.

А иначе кога трябва да се изписват антибиотици - още преди шест години Асоциацията на микробиолозите направи една обстойна програма за обучение на общопрактикуващите лекари и главно на педиатрите в доболничната помощ. Нейната цел беше да се забави изписването на антибиотик, като по този начин се избегне неправилната употреба на антибиотици за лечение на вирусната фаза на инфекцията. С антибиотик не може да се лекува нито кихане, нито кашляне, нито хрема, защото това са все вирусни инфекции.

В сравнение с хората от Западна Европа ние повече или по-малко антибиотици пием?
Приемът на антибиотици в нашата страна на глава от населението е на едно средно за Европа ниво. В България се използват почти толкова антибиотици, колкото и в извънболничната помощ в Германия и Белгия.

За съжаление обаче в нашите болници се употребяват няколко пъти повече антибиотици, отколкото се употребяват на Запад. Това се дължи на факта, че с антибиотици колегите лекари искат да компенсират някои хигиенни неудачи, свързани с разпространяващите се в болничните заведения вътреболнични инфекции.

Съществуват ли някакви митове, свързани с употребата на антибиотици, които са особено разпространени у нас?
Най-големият мит за антибиотиците е, че те могат да се изписват ей така, с фантазия, на принципа: „Абе, тъщата я лекувах с един антибиотик и й мина от него, защо да не дам същия антибиотик и на това дете или на този пациент?”. Не могат да се дават антибиотици, като се избягват микробиологичните изследвания.

В момента Асоциацията на микробиолозите подготвя съставянето на едно ръководство за правилна употреба на антибиотиците. То ще съдържа информация, базирана на нашите изследвания в продължение на повече от 13 години, за това при кои инфекции какви антибиотици трябва да се използват.
Друг широкоразпространен мит е, че антибиотиците са много вредни. Напротив, антибиотиците са лекарства, които действат само на микробите. Въздействието, което имат върху клетките на човека, е минимално и то е свързано главно с възможната проява на алергични реакции. Токсичното действие на антибиотиците е доста слабо.

Ще ви дам един пример за незаменимата полза от антибиотиците. Ако предположим, че в ЕС се излекуват всички ракови заболявания, средната продължителност на живота на европееца ще се увеличи с две години. Но ако се спре употребата на антибиотици, средната продължителност на живота му ще намалее с повече от десет години. Ако прибавим и изчислим какво ще стане и ако не се употребяват ваксини, то средната продължителност на живота на европееца ще стане такава, каквато е била в средата на 30-те години на миналия век.

А каква е ролята на пробиотиците по време и след антибиотичен прием?
Ролята на пробиотиците е много голяма, защото, взимайки антибиотици, ние увреждаме нашата нормална флора. Нормалата флора на човека се състои от няколко килограма микроби, които живеят в нас и подпомагат много нашите жизнени системи.
Освен на правилното храносмилане, което е изключително важно, пробиотиците допринасят и за поддържането в изправност на нашата имунна система. Именно заради това е хубаво, след като се премине курс на лечение с антибиотици, да се приема известно време и някакъв пробиотик или да се консумира храна, богата на такива живи микроорганизми.

Коментари