Публикация

Доц. Гломб: Вероятно ще трябва да се реимунизираме срещу ковид всяка година

Доц. Гломб: Вероятно ще трябва да се реимунизираме срещу ковид всяка година

Вероятно ще трябва да се имунизираме срещу вируса всяка година. Това каза в интервю за БНТ вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

 

"Всяка ваксина иска няколко дози. Вирусът е изменчив, по принцип коронавирусите имат нетраен имунитет. Той ще бъде такъв и при ваксинираните, затова трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина", заяви тя.

 

Специалистът добави, че ако голяма част от населението е имунизирана, циркулацията на заразата ще бъде спряна.

 

Най-доминиращият вариант на вируса у нас е делта вариантът, но не това трябва да ни притеснява, а броят новозаразени, обясни още доц. Гломб. Тя категорично заяви, че в страната няма грипна епидемия.

 

"Аз не мога да разбера защо хората се притесняват от ваксините, при положение, че вече няколко милиарда дози са направени, наблюдаваме какви се резултатите от ваксината в продължение на година и половина, описват се нежеланите реакции и те са една на няколкостотин хиляди, което е нищожно в сравнение с пораженията от боледуването", каза доц. Гломб.

 

Тя обясни, че ваксинираният човек може да се зарази, но ще прекара болестта в пъти по-кратко отколкото неваксинирания. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а ваксинирането спасява животи и позволява всички дейности да вървят в ход.

 

Малките деца трябва да бъдат подпомогнати в тестването и това ще стане с учител и родител. Доц. Гломб заяви, че в тестването няма нищо вредно, а от Центъра по заразни и паразитни болести предлагат доброволческа помощ за училищата в първите дни.

Специалистът заяви, че в Европа тестването на учениците също е в ход. Там учениците над 12 години в голямата си част са ваксинирани, независимо от това са тествани два пъти седмично. Доктрината "тестиране, за да останем в училище" в повечето западни страни е приета, добави тя.

 

"По въпроса за антителата ще изкажа своето лично мнение от гледната точка на вирусолог. Според мен към момента няма тест, който да каже, че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде заразата. Затова и нито една държава още не ги е приела като меродавни", каза вирусологът.

Коментари