Публикация

Д-р Брънзалов: БЛС осъжда незаконните действия по издаването и ползването на фалшиви сертификати

Д-р Брънзалов: БЛС осъжда незаконните действия по издаването и ползването на фалшиви сертификати

Разследване на NOVA разкри мащабна схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани. Един от тях струва 450 лева. Фалшивите документи се получават само за два дни.


Според зам.-председателя на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов тези хора са доказано виновни и е напълно постижимо да бъдат наказани.

„БЛС се разграничава от действията на такъв тип колеги. След решение на съда, такъв човек не може да практикува. Той е извършил престъпление”, добави той.


Адвокатът по медицинско право Мария Петрова посочи, че

 

тези престъпления са документални


„Не винаги законът предвижда лишаване от права. Има основно два механизма това да се случи. Едната възможност е да има влязла в сила присъда, която да налага отнемането на правата. Ако говорим за престъпление, когато лекар дава фалшиво свидетелство за здравето на някой, тогава законът не предвижда отнемането на права. Имайте предвид, че тук говори и за фелдшери и медицински сестри. Те също носят отговорност. Другата опция някой да бъде лишен от права е чрез Етичната комисия на БЛС. За съжаление ние имаме нужда от ревизия и на Етичния кодекс, и на правилата”, добави тя.


На санкция подлежат и тези, които са си платили за фалшив сертификат


„Лечебното заведение подава заявка към РЗИ, когато събере достатъчен брой хора, които искат да се ваксинират. Тази заявка се дава в РЗИ срещу конкретни данни. Ваксината се получава при определен ред, съхранява се по определен ред. При започване на поставяне на ваксината, тя се вади, за да достигне определена температура. На пациента се пуска амбулаторен лист, той подписва и документ за информирано съгласие, че ще му се постави тази ваксина. След като се постави ваксината, информацията се изпраща в Информационната здравна система”, обясни д-р Брънзалов.


Според него

 

да се изхвърля ваксина, както са правели участниците в схемата, е кощунство

 

Той е на мнение, че единственият начин да се хване фалшив сертификат е, когато фалшиво ваксиниран се разболее с коронавирус. Медикът посочи, че той също е имал случаи на ваксинирани, които са се разболели, но процентът им е бил твърде нисък.


„Много трудно ще е да се провери и докаже, че не сте ваксиниран. Издаването на този документ не е толкова лесно. Лицето обаче няма как да бъде тествано дали е ваксинирано, или не, освен ако не бъде хванато на място”, добави адвокат Петрова.

 

Източник: Нова телевизия

 

Коментари