Публикация

Диагностичните методи при остеопения – каква е профилактиката?

Диагностичните методи при остеопения – каква е профилактиката?

Остеопенията е състояние, което предхожда остеопорозата и е с t-резултат между -1 до -2,5. СЗО установи двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA) - костно сканиране като златен стандарт за оценка на нивата на костна плътност. DXA сканирането използва единичен рентгенов лъч за измерване на калцирана тъкан в избрани региони на тялото. Измерванията се отчитат с точност от 1% до 2%, а DXA сканирането се счита за най-точния диагностичен образен метод с най-малко излагане на радиация. Лумбалният гръбначен стълб (L2 до L4), бедрото (съставено от шийката на бедрената кост, трохантерите и интертрохантерните региони) и китката, се включват рутинно в сканирането.

 

Диагноза се поставя и чрез стандартно лабораторно изследване на калций, фосфор, албумин, алкална фосфатаза, чернодробни функционални тестове, креатинин (серум и урина), 25-хидроксивитамин D, TSH и свободен T4 и непокътнати нива на PTH. При мъжете трябва да се провери нивото на свободен тестостерон, за да се изключи хипогонадизъм.

 

Нормално костната плътност започва да изтънява с възрастта и остеопенията се появява след петдесетата година. Някои хора са генетично предразположени към това състояние и са обременени с фамилна анамнеза. Основната рискова група са жените, защото често те не получават толкова калций, колкото мъжете. Важен рисков фактор е липсата на достатъчно витамин D. Изследователи от университета в Ричмънд, САЩ отбелязват също така и медикаментозното лечение на някои заболявания. Въпросните медицински състояния са хиперпаратиреоидизъм, анорексия, синдроми на малабсорбция, хипертиреоидизъм, хронична бъбречна недостатъчност, хипогонадизъм, аменорея/олигоменорея, ранна менопауза и хронични състояния, водещи до дефицит на калций и/или витамин D. Тук остеопенията се свързва с продължителна употреба на стероиди, валпроева киселина, инхибитори на протонната помпа, антиепилептици и химиотерапевтични средства.

 

СЗО създаде

 

инструмент за оценка на риска от фрактури (FRAX резултат)

 

за да предвиди 10-годишния риск от счупване на бедрото или друга голяма остеопоротична фрактур - на гръбначния стълб, китката, предмишницата или раменната кост. Оценката включва 12 въпроса, претеглени от относителния риск, свързан с бъдеща фрактура на чупливост. Става въпрос за възраст, пол, лична анамнеза за фрактури, нисък ИТМ, орална употреба на стероиди, вторична остеопороза, родителска анамнеза за фрактура на бедрената кост, статус на тютюнопушене и прием на алкохол.

 

Основните възможности за лечение на пациенти с остеопения включват ранно обучение за постигане и поддържане на здрави нива на костна маса. Налага се обширно образование и консултиране относно съответните социални, екологични и рискови фактори за начина на живот, които компрометират здравето на костите.

 

Пациентите трябва да бъдат обучени относно

 

препоръчителния дневен прием на калций и витамин D

 

Националната фондация за остеопороза (NOF) на САЩ препоръчва 1200 до 1500 mg калций на ден и 800 до 1000 IU дневно витамин D за възрастни над 50 години.

 

 

 

 

 

 

На българския пазар,

 

Калцитрой е продукт, който съдържа необходимите витамини и минерали

 

Той представлява патентована комбинация от Калций (Калциев карбонат), витамин D3 (холекалциферол) и витамин К2 (менакинон-7). Това е допълнителна възможност и нужната добавка при лечение на остеопороза, остеопения и костни фрактури.

 

Калцият е ключов за плътността на костите, а витамин D3 е важен за развитието и поддържането на здравината им. Ролята му върху минарализацията на костите се изразява в повишаването на експресията, както на остеокалцина, така и на матриксния GLA протеин (MGP). Самостоятелният му прием, обаче, не гарантира активирането на процесите по натрупване на костна плътност, тъй като без витамин К2 протеините, отговорни за това, не могат да бъдат активирани.

 

Ето защо е нужен прием на продукти съдържащи витамин К2. Неговата роля в костния метаболизъм се изразява с директна стимулация и активация на белтъка остеокалцин по пътя на гама-карбоксилацията. Другата основна роля, която витамин К2 изпълнява е активирането на матриксния GLA протеин (MGP), който се намира в съдовите стени, меките тъкани и хрущялната тъкан. В активната си форма MGP се свързва с калция и не му позволява да се отлага, като осигурява транспорта му през плазмата. По този начин се осигурява защита на съдовете от съдови калцификати като в същото време се стимулира процеса на депониране на калция в костите и зъбите. Витамин К2 участва в активирането на белтъка остеокалцин, който има свойства да свързва калция и се произвежда от остеобластите като по този начин подпомага процеса на костна минерализация. При липса на този витамин, белтъка остеокалцин, който свързва калция, става неактивен  така че процесите на минерализация в костите се нарушават.

 

Една таблетка Калцитрой съдържа Калций - 250 mg, Витамин D3 - 500 IU I Витамин К2 (МК-7) - 37.5 mcg.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари