Публикация

ЦЗПЗ иска оставката на Надзорния съвет на касата

На среща между Националната здравноосигурителна каса и директори на болници стана ясно, че неспазването на методологията при разпределението на някои от сумите по РЗОК и лечебни заведения е в резултат на сключения в началото на годината типов договор за оказване на медицинска помощ.


Това съобщи Центърът за защита правата в здравеопазването.

В документа са определени какви следва да бъдат делегираните стойности само за три месеца.

„През февруари лечебните заведения сключват анекс към типовия договор със здравната каса, който им дава правото да работят без ограничение, като им гарантира, че след проверка ще им бъде заплатена разликата между делегирания бюджет и изразходените суми за отчетена реална дейност. В даден момент НЗОК вижда, че не може да заплати тази разлика, от което идват отказите за заплащане и проблемът в системата”, пояснява пациентската организация.

Интересното е, че за подписания през февруари анекс няма становище на Надзорния съвет към касата. А това е органът, на който са делегирани права да контролира обществения ресурс на здравната каса.

По този повод ЦЗПЗ официално иска оставката на целия Надзорен съвет заради „последиците от тяхната незаинтересованост”. Организацията настоява освен това членовете на съвета да понесат пълна правна отговорност за резултатите от тяхното бездействие, „които виждаме в момента”.

Още през февруари центърът е подал сигнал към прокуратурата за нередностите в методологията за делегираните бюджети, но все още не е получена обратна информация.

„От НЗОК обещават да излязат с официален доклад във връзка с дискутираните по-горе  нарушения. Интересно е само защо е необходима цяла година, за да излезе подобен доклад...”, посочва организацията.

Центърът за защита правата в здравеопазването ще внесе в касата своята принципна позиция относно изразходването на обществения ресурс на институцията.

Организацията изразява надежда предложенията, които внесе, да бъдат взети под внимание при разработването на методологията за следващата година.

Коментари