Публикация

Проф. Светлана Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19

Проф. Светлана Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяването, диабета, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви в "Денят започва" проф. Светлана Велизаровa, ръководител на Детската клиника на Белодробната болница “Света София” в столицата. 

 

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

 

"Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година подред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Светлана Велизарова.

 

Според нея, докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция тя няма да спре - ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, подчерта проф. Светлана Велизаровa.

 

"Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но, ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни проф. Светлана Велизарова.

 

Тя добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова.

 

"Децата над 15 години, тийнейджърите, трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Фейсбук. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи с години", каза още проф. Светлана Велизарова.

Коментари