Публикация

Най-високият клас роботизирана система DaVinci вече в УМБАЛ „Софиямед“

Най-високият клас роботизирана система DaVinci вече в УМБАЛ „Софиямед“

1,3 тона апаратура за 1см хирургичен разрез


Днес на територията на университетски медицински комплекс „Софиямед“ бе извършена доставката на 4-о поколение робот DaVinci.


Роботизираната хирургична система DaVinci e най-високият клас компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции. Тя предоставя на пациента възможно най-атравматично, прецизно и безопасно хирургично лечение. Системата, доставена в УМБАЛ „Софиямед“, се състои от 3 компонента, а благодарение на тях и водещата медицинска експертиза на специалистите от лечебното заведение, чрез робота ще се извършват сложни и прецизни операции.


През следващите дни предстои роботът да бъде инсталиран на територията на операционния блок на лечебното заведение.


Роботът DaVinci Xi, който се доставя за България с официален представител фирма SofMedica, е единствената роботизирана система за хирургични интервенции, одобрена за Европа. В света има инсталирани 5 000 робота в над 64 страни. В България той е 8-ми по ред.


Благодарение на него специалистите от УМБАЛ „Софиямед“ ще могат да извършват по възможно най-атравматичния начин интервенции в областта на акушеро-гинекологичните заболявания, урологичните, онкологичните и други, изискващи минимално травматична хирургична намеса. Екипите от лечебното заведение, които ще могат да се възползват от предимствата на техниката, ще бъдат по направление обща, коремна и гръдна хирургия, акушерство и гинекология, урология.


Предстои апаратурата да започне на функционира съвсем скоро след приключване на инсталационните процедури.

Коментари