Публикация

КОРОНА БЛИЦ

 

КОРОНА БЛИЦ

 

ВЪПРОСИТЕ, КОИТО БИ ТРЯБВАЛО ДА НИ ВЪЛНУВАТ

 

Колко страшен е коронавирусът?

Най- страшният индикатор, разбира се, е смъртността.

Към момента /10.11.21/ според www.worldometers.info в света има 251 594 481 регистрирани случая на коронавирус /ваксинирани и неваксинирани/, 227 803 452 оздравели и 5 080 892 починали. Това прави 2% смъртност спрямо регистрираните случаи. Каква е реалната смъртност само Господ знае, но със сигурност е под 2%. Миналата година по това време, когато беше първата голяма епидемиологична вълна, американците и англичаните твърдяха, че броят на действително заразените /не е равносилно на заболели/ е 5-10 пъти по- голям. Нашите математици тогава изчисляваха, че числото, с което трябва да се умножи е 8. С напредването на вълните въпросното число намаляваше и достигна до 2-3. Нашите математици казват, че при сегашните данни броят на регистрираните трябва да се умножи минимум 4-5 пъти, за да се получи реалния брой заболели. Нека да приемем, че реалният брой  заразени от началото на епидемията в световен мащаб е поне 4 пъти по- голям от реално регистрирания, което означава, че смъртността е относително 4 пъти по- ниска от показаната. Т.е. тя- смъртността от Ковид 19, реално е около 0.5% с ясно очертана тенденция да пада.

Американците си имат правителствена агенция – CDC, за контрол и превенция на заболяванията. Според тази агенция най- тежкият грип за последните 11 години в САЩ е бил през сезон 2017- 2018г. Смъртността му е била 0.13%. Колко да се страхуваме от болест, която е под 4 пъти по- смъртоносна от грипа е решение, коeто всеки трябва сам да си вземе. В моето семейство имаме починал млад мъж от грип, но когато говорим за грипа, никой не изпада в паника.

 

Защо в България смъртността от Ковид 19 е по- висока?

Смъртността в България е около два пъти по- висока от средната за света. Поради две прости причини- лоша демографска структура и липса на достатъчно квалифициран персонал за гледане на тежките случаи в болниците.

България е известна, че е на челни позиции в света по застаряващо население. А в този свят едно нещо е категорично сигурно- роди ли се човек, той със сигурност ще умре. Възрастните хора често умират от инфекциозни заболявания и нашествието на Ковид 19 се явява „дюшеш“ за тази черна статистика.

Що се касае до липсата на достатъчно квалифициран персонал за гледане на тежки случаи от Ковид 19 - на този въпрос трябва да отговарят политиците, които през последните 10 години не спряха да говорят колко са много болниците и болничните легла и каква „бяла мафия“ са българските лекари. Е, сега голяма част от „бялата мафия“ лекува от Ковид 19 чужди граждани и поданици далеч от България.

Има и трета причина, за която ще стане въпрос по- долу- ниското ниво на ваксинация.

 

Кой имунитет е по- добър - придобитият след преболедуване или постваксинационният?

Спорът е основен препъни - камък във ваксинационната кампания и един от основните фактори за създаването на активаксърски настроения. Защото учените ни подведоха и сега се чудят как да замажат положението.

Математико-статистическият отговор на въпроса е лесен- коронавирусът има 4 антигена и преболедувалият създава имунитет и срещу четирите антигена. Ваксината предизвиква имунен отговор само срещу един антиген- до болка познатия S протеин, който се оказва и най- изменчивия от четирите и впоследствие се разбра, че ваксините губят ефективност при сериозни промени в S протеина.

Какво се случи реално. През април- май тази година излязоха няколко проучвания по отношение на ефективността на постваксинационния срещу придобития имунитет. Най- известно /може би защото е най- цитираното/ е т. нар. Датско проучване. В него са замервани титрите /количеството/ антитела придобити след ваксинация или след преболедуване. Оказва се, че 3-4 месеца след ваксинация титрите на антителата са в много по- голямо количество при ваксинираните на фона на преболедувалите и световните медии светкавично разтръбиха, че постваксинационният имунитет е по- силен от имунитета след преболедуване. Производителите на ваксини надуха перките, увеличиха си капитализацията на компаниите с няколко десетки милиарда долари и…..

И дойде часът на истината.

Първо се появи прословутото израелско проучване. На базата на близо 100 000 пациентски досиета на Maccabi Healthcare Services /вторият по големина здравен застраховател в Израел/ се изследваха случаите на реинфекции /при преболедувалите/ и на пробиви на ваксината /при ваксинираните/ за периода 01.03- 14.08.2021г. „Шокиращият“ резултат бе, че в  зависимост от възрастта на пациентите, преболедувалите имат 6.5- 13 пъти по- силен имунитет от ваксинираните.

Второ, учените установиха, че графиката на количественото изменение на антителата при ваксинираните е Гаусова крива с максимално количество на антителата при 3-4 месец след ваксинацията и сериозен спад след 6 месец, когато пробивите при ваксинираните започват да се увеличават. За разлика от кривата на преболедувалите, които поддържат сравнително равномерно количество антитела и една година след преболедуването. Именно на база на тази Гаусова крива, редица богати страни след 6-ия месец от ваксинацията започнаха реваксинация с бустерна доза на част от населението- в Израел задължително за всички над 65 години, във Великобритания- над 50 години и така нататък.

Трето, най- болезненото. След 3-ия месец на ваксинация, рискът от предаване на вируса се изравнява между ваксинираните и неваксинираните. Което поставя под сериозен натиск световната уредба на зеления сертификат. Ако мислим как реално да предпазим обществото от Ковид 19, имунно- некомпетентните на Ковид 19 трябва да нямат достъп до затворени пространства /с изключение на хранителни магазини, аптеки и лечебни заведения/, докато не станат имунно- компетентни.

 

Какво е отношението ни към ваксините?

Като цяло- лошо. Защото основно се делим на ваксъри и антиваксъри. Това не е продуктивно за нито една кампания в полза на ваксинацията - нито с доброволни, нито със задължителни средства.

Истината е, че спрямо коронавируса се делим само и единствено на имунно- компетентни и имунно- некомпетентни, т.е. на такива, които са се сблъскали с вируса или с части от него, и такива, които още не са се срещали с него.

Втората група е ясна. Интересна е, обаче, първата група- там наред с доказано преболедувалите и ваксинираните, има една не малка група от срещнали се с вируса /в България тази група е най-голяма от всичките имунно- компетентни/, които са развили имунитет, но който световната здравна администрация не иска да признае. И тук започва един от големите проблеми- имам голямо количество антитела, но не мога да ползвам привилегиите на зеления сертификат. И без да иска, световната здравна администрация увеличава дела на антиваксърството. Защото няма медицински аргументи в полза на задължителна ваксинация при наличие на достатъчно количество антитела. Никой в момента не може да каже ваксинирането при наличие на определен титър антитела до какво може да доведе- има известни данни, че се „разбутват“ пациентите с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза- известното „Хашимото“, но доколко това е достоверно, още никой не знае.

Тук е мястото да поздравим ръководството на МЗ за смелостта България да е една от първите държави в света, която признава наличието на специфични за Ковид 19 антитела над определена стойност за издаване на зелен сертификат, макар и само на територията на нашата страна.

 

Истини и митове за ваксините.

Мисля, че никой в България вече не вярва, че чрез ваксините ни чипират. За единиците, които все пак мислят, че това е така, представям следната елементарна логика. Ваксините са във флакони и при различните производители един флакон е за 5-10 човека. Ако вътре във ваксините има чипове, няма как да се разбере кой чип е отишъл при Петър, Иван или Димитър и дали всичките чипове не са при Георги.

При ваксинирани стотици милиони хора се видя, че непосредствените странични ефекти на ваксините са минимални. Това е категорично. Лоша шега за кампанията на ваксинирането изигра медийното наблягане на страничните ефекти като повишена тромбогенност при ваксината на Астра Зенека или повишените случаи на миокардит и перикардит при млади мъже при ваксината на Модерна. Ефекти, които като брой са наистина пренебрежими. Но в северните европейски страни- Швеция, Дания, Финландия, ваксината на Модерна я забраниха за мъже под 30 години, а в Исландия изцяло я забраниха. Е, няма как, в такива случаи всички да са безропотно щастливи и да искат да се ваксинират.

Друга неприятна истина за ваксините е, че не предпазват от заразяване. В България, която е на последно място по ваксинация, броят новозаразени на 1 милион население на седемдневна база днес според www.worldometers.info е 4 164. В държави, които са много напред пред нас с ваксинацията числата са: Австрия- 6 487, Чехия- 5 129, Белгия- 5 164, Ирландия- 4 794, Холандия- 4 458. В любимата на учените Великобритания, която винаги ни дават за пример при ваксинацията броят е 3 465. В Португалия при 100% ваксинирано население над 12 годишна възраст новозаразените вчера са 1 182.

Но, добрите новини, които са категорично доказани, са:

1.     Ваксините пазят от тежко протичане на болестта, и

2.     Ваксините пазят от смърт при заразяване.

 

Кога коронавирусът ще изчезне от България?

Вероятно, когато изчезне от света. Това е малко вероятно да се случи, но всъщност нас ни вълнува въпросът „Кога ще изчезне заболеваемостта от Ковид 19?“. Отговорът е „Когато вирусът премине през определен процент от хората /независимо дали са ваксинирани или не са/“. В началото се говореше, че този процент е 70%, но с появата на по-агресивните варианти процентът се повиши до 80-90%.

И тук идва голямата полза от ваксинацията. Сама по себе си тя няма да ни предпази от заразяване. Но ще ни защити в голяма степен от хоспитализация и смърт, докато вирусът премине през необходимия минимум от обществото.

 

И накрая изводите.

Спрямо Ковид 19 се делим на имунно- компетентни и имунно- некомпетентни, на нищо друго. Ако сте в първата група и имате зелен сертификат- пей сърце. Ако сте в първата група и нямате сертификат /преболедували сте и имате антитела, но преболедуването ви не е верифицирано/- трябва да се мобилизират онези здравомислещи експерти в световен мащаб, които да дадат правилните /които са винаги медицински/ решения. Или с други думи- да се поучат от нашето МЗ.

Ако сте имунно- некомпетентни- ваксинирайте се. Това ви дава значителна гаранция, че ще преживеете и няма да влезете в болница при срещата ви с коронавируса, която е неминуема. За съжаление, гаранцията не е 100%.

Ако в някого е останало впечатлението, че съм антиваксър- грешно е. Впечатлението. Преболедувах от Ковид 19 /сравнително тежко/ и една година след това се ваксинирах.

Останете здрави!

 

10.11.2021                                                          д-р Цветан Диманов

Коментари