Публикация

Д-р Садъкова: При грип започнете лечението в първите 48 часа

Д-р Садъкова: При грип започнете лечението в първите 48 часа

Интервю с д-р Невин Садъкова, общопрактикуващ лекар, Момчилград

 

Д-р Садъкова, как да запазим здравето си в сезона на вирусите, на фона на COVID пандемията?

Може да запазим здравето чрез използването на различни имуностимулиращи и имуномодулиращи средства. На пазара има голямо разнообразие, понякога е трудно за човек да се ориентира сам. В моята практика работя с няколко препарата, препоръчвам ги на пациентите, които искат да направят профилактика.

 

Освен повишаване на имунитета, би следвало да се наблегне и на хигиената, особено когато се пазарува, когато се пипат пари – това е най-мръсното нещо на света, наред с клавиатурата на компютъра. Преди хранене задължително ръцете трябва да се измиват старателно.

 

По степен на важност след това нареждам проветряването. Когато стоим в затворени помещения, те трябва да бъдат много често проветрявани. Мога да каж

а, че в моя кабинет прозорецът стои открехнат почти цяла зима.

 

Отношение има и разнообразното хранене с пресни продукти, които доставят най-важните витамини и минерали на организма.

Д-р Невин Садъкова
Д-р Невин Садъкова

 

По дефиниция на СЗО здравето е не просто отсъствие на болест, а състояние на пълно 

 

физическо, психическо и социално благополучие. Така че човек трябва да е спокоен и тогава имунитетът е на много добро ниво.

 

Спортът също влияе положително на имунитета. Подобрява се кислородната обмяна в целия организъм, оттам и имунитетът.

 

Добре е да се носят предпазни маски, да се спазва дистанция.

 

В обобщение мога да кажа, че за да се запази здравето, трябва да се полагат целенасочени грижи.

 

Срещате ли в практиката си и други вируси, освен COVID-19?

През октомври циркулираха ентеровируси сред възрастни и деца, с типичните симптоми – гадене, повръщане, диарични изхождания, слаба отпадналост, при някои и с много лек фебрилитет - до 37,3 - 37,4 градуса.

 

Все още доминира коронавирусът. Всеки ден го установявам при мои пациенти. Преди преобладаваха леките случаи – с болки в гърлото, лечението се осъществяваше в амбулаторни условия. Сега пациентите директно идват с пневмонии при мен. Оплакват се от диария, повръщане, отпадналост, безапетитие.

 

Ами загуба на обоняние?

Имах само един пациент със загуба на обоняние. Млад мъж, около 30-годишен.

Очаква се тази година сезонният грип и SARS-CoV-2 да се „срещнат“. Вече са изолирани случаи на грип в Западна Европа. Има ли сходства в клиничната им картина?

Има сходства и те са много - суха кашлица, отпадналост, мускулни болки. Както при грипа, при коронавирусът също има хрема, но по-често се наблюдава сух ринит.

 

Как да различим грипа от коронавируса?

Грипът се характеризира с внезапно остро начало, с много висок фебрилитет – 39-40 градуса . Човек няма сили да стане от леглото, не е в състояние да приема храна и течности.

 

Докато коронавирусът започва подмолно, симптомите се засилват постепенно, за 4-5 дни. При него температурата не е толкова висока - при мои пациенти съм наблюдавала до 38 градуса.

 

Възможно ли е да се разболееш едновременно от коронавирус и грип?

Има сведения за това в научната литература, но не ми се вярва тези две злини да дойдат едновременно, да „почукат“ на вратата на един и същи пациент. Чела съм статии, но за мен това е по-скоро казуистика.

 

Какви е алгоритъмът за поставяне на точната диагноза сега? Как протича прегледът? Кога и какви изследвания се налагат?

За установяване на COVID-19 назначавам PCR тест и снимка. Имаме лимити, не мога да си позволя повече и смятам, че това е достатъчно. Ако се съмняваме за грип, предписвам следните изследвания:

 

  • пълна кръвна картина – тя обаче не е много показателна, защото може да ни покаже само една лимфопения;
  • вирусологично изследване с вземане на назофаренгиален секрет.

Това не го правим много често, правят го в София. След като РЗИ направи изследвания и се установи, че в дадения регион има грип, казват съответните симптоми. Ние ги сравняваме с тези на нашите болни и по емпиричен начин поставяме диагнозата.

 

Тестове за грип

 

В аптеките, както и в лабораториите се предлагат комбинирани тестове за грип и коронавирус. Имате ли право да назначавате такива?

 

Не, нямаме право. Никой от пациентите ми не е идвал с молба за такъв комбиниран тест, нямам информация дали някой си е правил. Не знам и дали в нашата аптечна мрежа се предлагат такива тестове. Иначе би било добре.

 

Не съм работила с такива тестове. Разчитам на опита и на професионалния си усет да различа различните нозологични единици.

 

Какви насоки за поведение бихте препоръчали, стъпвайки на опита? Как да се избегнат усложненията при грип? Кога да се търси лекар?

При грип трябва да се потърси веднага помощ, защото усложненията могат да бъдат доста сериозни - имала съм пациенти с миокардити след преболедуване.

 

Още при първи симптоми трябва да отидат на лекар, ако пък не могат, нека се обадят. Антивирусното лечение със специфични препарати трябва да започне веднага - до 48-ия час при грипа това е задължително. Самолечението трябва да се избягва.

 

Приемате ли пациенти сега в тази ситуация свободно, или е необходимо предварително записване на час?

Не съм спирала да приемам пациенти, не съм отказвала преглед. Имам 3 кабинета. Приемам приоритетно в единия. След това веднага дезинфекцирам, проветрявам. Маската е задължителна за пациентите, които ме посещават.

С маска, шлем и честа дезинфекция успях да се предпазя от вируса. Не съм преболедувала дори асимптомно. Ваксинирах се.

 

С какви проблеми се сблъсквате в практиката?

Бих искала да се спра на темата за безплатните лекарства за COVID-19, които след подписването на анекс ще могат да се отпускат безплатно от личните лекари. Прегледах списъка с медикаментите, много малко са тези, които ние реално ще изпишем. Само антибиотиците, които и сега назначавам. За останалите лекарства трябва по-специализиран поглед. Кортикостероидите са за по-тежките форми, антикоагуланти, които са за подкожно приложение, също не изписвам – те са за усложнен пациент, за болнично лечение.

 

Както казах, напоследък пациентите идват с пневмонии в доста тежко състояние. Така че освен да им назнача антибиотик, докато влязат в болница, нищо друго не остава. В списъка присъства и бромхексин – но доколкото ми е известно, го няма в аптечната мрежа. Няма много неща, които бихме могли да изпишем, дори вече да ни бъде разрешено.

 

Другият проблем беше свързан с идеята за домашни посещения на пациентите с поставена вече диагноза COVID-19. Ние, общопрактикуващите лекари, се обявихме категорично против. Тогава служебният министър веднага ни игнорира от диагностициране, лечение и проследяване на такива болни. Обособиха се COVID центрове, дадоха им се много средства, но на тях не се вмени задължението за домашни посещения. Тези центрове обаче не можаха да заработят, както се очакваше.

 

И всъщност всичко остана при нас, като не се заговори вече за заплащане на прегледите при ОПЛ. Извинявам се, но това е мерене с двоен аршин. Ние не сме били облагодетелствани като центровете с 30 хил. лв. за апаратура. Единствено поискахме оборотни напр. 10 пулсоксиметри, които да даваме на пациентите и да ни се връщат. Видя им се много да дадат това на общопрактикуващите лекари.

 

Проблеми при ОПЛ

 

В нашия град също има COVID център, но работното му време е от 13:00 до 16:00 часа. Пациентите рядко стигат до него, предвид този времеви интервал, а и там нещата са неуредени. До 14:00 часа аз съм ги прегледала.

 

Разбра се, че ние не можем да бъдем прескачани, а искаме минималното. Ние познаваме цялата патология на пациентите и какво е най-удачно за тях, за да можем да го предпишем.

 

Интервю на Татяна Вълкова

Коментари