Публикация

Проф. Петко Салчев, НЗОК: Силният натиск върху интензивните отделения намалява

Проф. Петко Салчев, НЗОК: Силният натиск върху интензивните отделения намалява

Силният натиск върху интензивните отделения намалява, както и този върху болниците. Надявам се, че нашата система ще се справи без чужда помощ. Това каза в "Денят започва" управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

 

По думите му финансите на лечебните заведения са в много добро състояние.

 

"Болниците не лекуват Ковид за своя сметка. Непрекъснато се правят проверки за изпълнението на рутинната дейност на лечебните заведения, затова как се разходват парите в болниците. Ние превеждаме към лечебните заведения това, което са заявили", допълни проф. Петко Салчев.


Според него няма източване на Здравната каса.

 

"Контролните органи, когато е необходимо, санкционират. До края на годината всички средства, които са по бюджета на НЗОК, ще бъдат предоставени на лечебните заведения, даже и резервът, който предварително беше разпределен", добави проф. Петко Салчев.


По думите му, относно бюджета за следващата година, предстоят разговори с Министерството на финансите. Проф. Петко Салчев заяви, че бюджетът няма да бъде по-нисък от тази година. Той подчерта, че фармацевтичният съюз никога не му е искал оставката. Не бих посъветвал да бъде вдигана здравната осигуровка, каза още проф. Петко Салчев.

Коментари