Публикация

Макрозомия: възможности за превенция (Видео)

Макрозомия: възможности за превенция (Видео)

Поради все по-голямата честота на гестационен диабет, темата за макрозомията и нейната превенция е много важна, защото това е едно от най-честите усложнения.

Възникването на това състояние е свързано с няколко рискови фактора. Основната причина са нарушенията във въглехидратния метаболизъм на бъдещата майка. Влияние може да окаже неправилното или небалансирано хранене. Важен рисков фактор е и наследствеността.

 

В основата на макрозомията е дефицитът на витамини и минерали при майката, което води до нарушаване на функцията на нейния панкреас. Това е свързано с намалена секреция на инсулин и повишени нива на кръвната захар. В резултат има по-голямо преминаване на глюкоза през плацентата към плода. Това води до повишена секреция на инсулин от панкреаса на плода и увеличаване на телесното му тегло, както и повишаване на количеството на околоплодната течност.

 

Във видеопрезентацията д-р Венета Стойкова, специалист по акушерство и гинекология от МЦ „Марковс“, представя няколко важни стъпки, свързани с профилактиката на макрозомията. Първата от тях обхваща времето преди забременяването и е свързана с борбата със затлъстяването и наднорменото тегло. Втората е свързана с нормализиране на нарушения въглехидратен метаболизъм, а третата – корекцията на хранителния режим.

 

Многобройни клинични проучвания показват, че дефицитът на редица микроелементи е свързан с повишаване на индекса на телесна маса. От витамините това са най-вече витамин D, витамините от група В, витамини А, С и Е, а от микроелементите – желязо, калций, цинк и селен. Жените с наднормено тегло могат да имат изразен дефицит в цяла гама от хранителни вещества, поради което идентифицирането и премахването на дефицита е една от важните задачи пред тях​“, казва д-р Стойкова.

 

В своята презентация специалистът акцентира върху това, че витамините и минералите винаги действат заедно, ето защо е необходимо жените да ги приемат комплексно.

 

 

 

Останалите важни акценти са:

  • Действието на  фолиевата киселина, витамини D и C, магнезий, цинк като надеждна основа за профилактика на макрозомия;
  • Какво определя статуса на витамин D и какви са ползите от него;
  • Ролята на мултивитамините ЕЛЕВИТ® за профилактика на макрозомия. Те съдържат микроелементи, които нормализират метаболизма на фолиевата киселина и могат да помогнат за намаляването на хиперхомоцистеинемията. Това допринася за намаляване риска от развитие на гестационен захарен диабет. В продукта има също така витамини D, C, минерали: магнезий и цинк, които допринасят за подобряване на въглехидратния метаболизъм и могат да помогнат за предотвратяване раждането на голямо бебе​;
  •  Кохортно проучване за прием на ЕЛЕВИТ® по време на бременност.

Подробности можете да видите във видеото по-долу.

Коментари