Публикация

Ваксинирай се! Спаси животи!

Ваксинирай се! Спаси животи!

Регионална здравна инспекция - Пловдив, Медицински университет – Пловдив, Регионална колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив и Областна администрация – Пловдив организират съвместна кампания за необходимостта от ваксинация срещу COVID-19. С нея те отправят апел към обществото, който гласи: Ваксинирай се! Спаси животи!


С тези думи те призовават всички хора да се доверят на науката и да се имунизират, защото до момента ваксините са единственото доказано средство за преодоляване на пандемията, продължаваща вече втора година, информира Министерството на здравеопазването.


Идеята за инициативата възниква през лятото

 

преди провеждането на парламентарните избори у нас, на 11 юли, тази година. Тогава посланието на организаторите е разпространено с помощта на медиите. Сега кампанията продължава, като призивът им ще бъде популяризиран чрез плакати, които ще бъдат разположени пред всички избирателни секции в област Пловдив.


Предложение да се включат в инициативата и да разпространят апела ѝ е изпратено на всички 28 регионални колегии на Българския лекарски съюз в страната. Регионалната колегия на БЛС – Пловдив е предоставила своя призив на всички електронни медии, с които има контакт. Той ще бъде публикуван и във в. „Марица“, на 12 и 13 ноември - дните преди предстоящите избори.


Дори само 100 души в България да се съобразят с призива, ще бъде голям успех

 

отбеляза д-р Георги Кръстев – организационен секретар на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив. Той е ортопед и работи в ДКЦ - 1 и УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив, в която 99% от работещите лекари са ваксинирани. Според него и колегите му призванието и отговорното поведение на всеки лекар в настоящата ситуация изискват подкрепата на ваксинационния процес и призив към имунизации. По думите му ниското ваксинално покритие в България не е проблем само на здравните власти, а е проблем и отговорност на цялото общество.


Нека разумът надделее над емоциите, призова д-р Кръстев и в подкрепа на ваксините даде пример със себе си. През октомври месец миналата година той е бил в стационар с два положителни PCR теста. Решава да даде плазма за свой колега – хирург, но не успява, защото се оказва, че на 45-ия ден няма никакви антитела. Тогава се ваксинира с двудозова ваксина. Изследванията, които прави след това, показват наличието на високо количество антитела. По-късно си поставя и бустерна доза, защото е убеден, че ваксината му е помогнала да изгради необходимия имунитет на 6-ия месец след имунизацията, докато на 45-ия ден след преболедуването, той не е имал такъв.

 

Коментари