Публикация

Заради снижения имунитет медици се опасяват от по-тежък грипен сезон

Заради снижения имунитет медици се опасяват от по-тежък грипен сезон

Не бива да омаловажаваме опасността от сезонния грип, след изпитанията за имунитета дори можем да боледуваме по-тежко. Няма начин ваксините срещу коронавируса да предпазват и от грипния вирус, заяви пред Радио София д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина.

 

Циркулацията на грипните вируси все още не е висока

 

Съществуват грипни вируси в България, макар в момента циркулацията да е на ниско ниво. Това е характерно за този период от годината и е съотносимо със ситуацията през 2019 година – преди пандемията. 

 

Все още се анализират намалелите случаи на грип през миналата зима. Със сигурност част от обяснението е в приложените противоепидемичните мерки във връзка с Covid-19, но също така и в съществуването на феномена „вирусно изместване“. При него доминиращият вирус ограничава циркулацията на други.

 

Възможни са по-тежки и повече случаи на грип през този сезон

 

Сезонният грип не е изчезнал, нищо чудно да има по-тежки и повече случаи на грип, но има оръжие - грипните ваксини, каза той и препоръча да има около седмица между прилагането на двете ваксини, въпреки че съществуват страни (САЩ, Англия и др.), в които те се поставят в един ден, дори на един и същ крайник.


Според СЗО интервалът между различните ваксини може да е и две седмици.

Няма никакъв риск за конфликт на анти COVID ваксина, с каквато и да е друга, обърна внимание д-р Цеков.

 

Противогрипни препарати вече са в аптечната мрежа на страната ни. На много места в страната вече доставени и количествата, предназначени за националната програма, осигуряваща безплатни ваксините за хората над 65 години. Имунизацията срещу грип може да се направи до края на декември, но все пак по-добре е да по-рано - до средата или края на ноември.

 

Грипът няма смъртността, която се наблюдава при коронавируса, но е сериозно заболяване

 

От сдружението успокоиха, че грипът няма смъртността, която се наблюдава при коронавируса, но е сериозно заболяване и средно годишно около 300 000 души губят живота си от грип, особено при възрастните хора, сериозно страдат и децата. 

 

Сериозен ще бъде и натискът върху здравната система, който и в момента трудно се понася от лечебните заведения заради COVID.

Коментари