Публикация

След 45 дни борба наши лекари измъкнаха своя колежка с COVID-19 от ада

След 45 дни борба наши лекари измъкнаха своя колежка с COVID-19 от ада

COVID поваля дерматолога д-р Свитлана Георгиева, докато е на почивка в Бургас. Първото нещо, което почувствувах, беше отпадналост и слабост в краката, разказва тя. Започва лечението си в морския град, но много бързо взема решение да се прибере в Пловдив, след като получава и болки в корема. Тук преминава през няколко болници, но състоянието й се влошава. Преживява истински шок, когато в едно от отделенията за една нощ само в нейната стая умират 5 млади жени.

 

Свитлана не може дори да мръдне ръцете и краката си


„Децата ми страшно се притесниха и веднага ме преместиха в отделението за дихателна реанимация на пациенти с коронавирус в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Когато ме приеха, бях толкова зле - не можех да си вдигна ръцете и да си преместя краката, за да отида до скенера, започнах и да се задушавам“, спомня си Свитлана. И добавя, че е имала късмет да живее, защото е попаднала на професионалисти, които знаят какво е COVID-19 и как да се справят с него. Това е малката, но много съществена разлика от другите болници, подчертава жената.


Медиците я поставят за 3 седмици в изкуствена кома

 

На два пъти сърцето й спира, а по време на лечението язвата й се обостря и започва да кърви. За да я спасят, хирурзите от МБАЛ „Медлайн“, й правят операция. Така изкарва в болницата повече от 45 дни.

 

През този месец и половина бях обградена с грижи и огромно внимание,

 

казва Свитлана. И добява, че пред очите й са спасили 90-годишна жена, на която обръщаха също толкова много внимание, колкото и на 20-годишните.


Признателна е на всички, но специалните й благодарности са за началника на интензивното д-р Стефан Василев, за шефовете на хирургията д-р Иван Кацаров и на гастроентерологията д-р Апостол Георгиев, на кардиолозите. С особена топлота говори за собственика доц. Невен Енчев Голденбург и за главната сестра Любка Моллова.


Преди да се зарази и тя не вярвала в съществуването на COVID-19

 

Сега знае, че вирусът е ужасен и разрушава целия организъм. Мислила си, че е някаква настинка, която всеки може да преодолее. Сега, когато страшното е зад гърба й, д-р Георгиева отправя два призива към хората- да се ваксинират, за да не боледуват тежко и да не загинат, и да идват в тази болница, ако се разболеят, защото освен перфектния екип разполага с необходимата медицинска апаратура, настанява пациентите в хубави стаи и им предлага отлична храна. Тук ме върнаха от ада и сега живея втория си живот, казва спасената пациентка.


Медиците коментираха, че тя ще се възстановява още известно време, но най-трудното вече е в миналото. Лекарите от двете лечебни заведения – „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“ също напомниха, че българите трябва непременно да се имунизират, за да не преживяват това, което което е минало през главата на Свитлана.

Коментари

Браво!