Публикация

Антиоксидантът ресвератрол като универсално противовирусно средство

Антиоксидантът ресвератрол като универсално противовирусно средство

Подкрепата за имунната система е ключово важна през студените месеци, когато вероятността от заразяване с коронавирус се допълва и това с грип. Една от най-рисковите групи за развитие на тежки инфекции са хората с хронични заболявания. Причината е, че всяко хронично страдание на организма води до намаляване на неговия имунитет. Ето защо лекарите съветват в периода от есента до пролетта тези хора да подкрепят своето здраве със средства, които подпомагат имунната им система.

 

През последните години много от препоръките са насочени към използването на т.нар. антиоксиданти. Това са нискомолекулярни съединения, които попадат в организма на човека, както с различни плодове и зеленчуци, така и чрез хранителни добавки.

 

Във връзка с Covid-19, препоръчва се симптоматично прием на витамин С и две таблетки Ресвератрол - и двете субстанции имат благоприятни ефекти върху човешкото здраве, и могат да помогнат при начална фаза на заразата.

Италиански имунолози за вещества, които блокират вирусната репликация

В наскоро публикувана статия в сп. Frontiers in Immunology италиански учени са прегледали съществуващата литература за антивирусната и противовъзпалителната ефикасност на продукти, съдържащи ресвератрол, за предотвратяване на тежкия остър респираторен синдром на коронавирус 2 (SARS-CoV-2) инфекция и намаляване на тежестта на COVID-19. Известно е, че ресвератролът ограничава вирусната репликация чрез инхибиране на експресията на вирусни гени и синтеза на протеини. Антивирусната сила на молекулата е документирана срещу вируса на грип А, респираторния сцинтиален вирус, човешкия риновирус и близкоизточния респираторен синдром, причиняван от коронавирус (MERS-CoV). 

 

Изследванията, проследяващи анти-SARS-CoV-2 активността на ресвератрола, показват, че съединението значително инхибира репликацията на вируса в клетките гостоприемници при ниски микромоларни концентрации. Около 98% намаляване на репликацията може да бъде постигнато чрез приложението на ресвератрол след навлизане на вируса. Установено е обаче, че предварителното въздействие върху клетките с това съединение няма същия ефект. Други проучвания показват, че употребата на ресвератрол по време на навлизане на вируса може да намали с над 60% неговата репликация. Като цяло тези наблюдения предполагат, че ресвератролът пречи на жизнения цикъл на вируса в ранната фаза на инфекцията.

Какво представлява Ресвирол

Ресвирол е натурален продукт с мощно антиоксидантно действие. Съдържа веществото ресвератрол, което доказано намалява оксадитивния стрес и възпаление, подпомага нормалната клетъчна репликация; неутрализира свободните радикали и предотвратява образуването на нови.

 

 

 

Ресвирол - ресвератрол (3,5,4-трихидрокси-транс-стилбен) е стилбеноид, вид естествен фенол и фитоалексин, който се произвежда по естествен път от няколко вида растения, когато те биват атакувани от патогени като бактерии и гъби.

 

Ресвирол има силни противоракови, противовъзпалителни, противодиабетни ефекти. Подобрява работата на сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната система. Мощен антигонист на стареенето. Подпомага процесът на отслабване като подобрява обмяната на мазнините и повишава термогенезата. 

 

Ресвирол капс. 50 мг. * 30 (RESVIROL caps. 50 mg. * 30) е американски продукт, произведен специално за компанията "Екофарм", която има изключителните права за представянето на продукта на българския пазар. Наличен е във всички аптеки в страната, като се продава без рецепта и няма противопоказания.

 

Препоръчителната дневна доза е една - две капсули по време на хранене. Предлага се в опаковки с 30 капсули, достатъчни за един месец. Ресвирол е подходящ за ежедневен прием.

 

Подробности за проучването може да намерите тук: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.670955/full

 

Коментари