Публикация

Значението на витамини и минерали по време на кърмене

Значението на витамини и минерали по време на кърмене

Кърменето е изключително важно за здравето на детето. Но какво означава то за майчиния организъм? В този момент жената се нуждае от повече полезни вещества – витамини, минерали и микроелементи. Приоритетно те попадат в кърмата, но така може да възникнат дефицити в тялото на жената. Още повече, че тези така важни микронутриенти невинаги се приемат в достатъчно количество чрез храната.


Нуждите от микронутриенти при бременни и кърмещи жени многократно се увеличават


Разнообразното хранене е важно не само по време на бременността, но и после, когато жената кърми и се грижи за новороденото. Тя трябва да бъде бодра и енергична, но дефицитите на витамини и минерали подлагат на изпитание здравето й. Нека припомним, че полезните вещества в продуктите драстично намаляват при термична обработка, неправилно съхранение, употреба и пестициди и други.


„Имаме основание да смятаме, че хранителните продукти през последните години имат променен химичен състав в резултат на влиянието на околната среда - интензивно наторяване на земеделските култури с химически вещества и угояване на животните с хормони. Тези фактори не са без значение за бременната. Към това се прибавя и замърсяване на околната среда и изкуствена радиация“, изтъква aкушер-гинекологът д-р Констанца Тошева.


Проучвания в Швейцария, Германия и Холандия сочат, че при жени в репродуктивна възраст се установява недостиг на фолиева киселина, витамините от група В, желязо, йод, калций и други. Стойностите им често се намират в „критична зона“, a това може да компрометира нормалното протичане на бременността, както и периода на лактацията.


Майчиното мляко осигурява всичко необходимо за правилното физическо и психомоторно развитие на бебето. Съставът му се адаптира постоянно към растящите нужди на детския организъм. Но самото кърмене изисква много енергия и полезни хранителни вещества. Ето защо майчиният организъм не бива да се лишава от важните витамини, докато кърми.

 

Специалистите обаче са против поголовното даване на комбинирани мултивитамини и препарати. Правилно е на всяка жена да се предписва това, от което нейният организъм се нуждае.


Много добре балансиран препарат, в който са включени само необходимите и липсващи в менюто вещества, е „Огестан“


„Огестан“ (Ogestan) е хранителна добавка, съдържаща 5 незаменими микроелемента, специално разработена да подпомага жените по време на зачеване, бременност и кърмене: омега-3 мастни киселини, йод, фолиева киселина и витамини D3 и E.
„В този препарат се съдържат веществата, които без, грубо казано, да „помпат” бебето, могат да му осигурят не само нормално вътреутробно развитие, но и добро нервно-психическо развитие след раждането“, подчертава д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог, МЦ „Лора“.

 

 


Йод, фолиева киселина и витамин D3: 3 важни елемента


Здравните власти са признали официално, че фолиевата киселина, йодът и витамин D3 са есенциални елементи преди, по време на и след бременността.


Йодът е много важен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, за пълноценно умствено развитие на плода. Тъй като не всеки използва йодирана готварска сол, а и тя съдържа само малки количества йод, някои бременни и кърмещи жени не приемат достатъчно йод чрез диетата си, въпреки че техните нужди от този микроелемент са по-големи. Недостигът му може да доведе до психомоторна ретардация на бебето.


Фолиевата киселина намалява риска от артериална хипертония при бременната, а при плода – до 70% опасността от дефект на невралната тръба. Не се синтезира в тялото. Съдържа се в сравнително малко продукти. Тя трябва да се дава като добавка, защото много лесно се разрушава от светлина, топлина и термична обработка. Този витамин играе изключително важна роля, тъй като не само помага на организма да произвежда повече червени кръвни клетки и да формира плацентата, но също така участва в развитието на бебето. Препоръчва се на жените да започнат ежедневен прием на 400 µg фолиева киселина като хранителна добавка от периода преди зачеването.


„Напоследък съветваме по време на цялата бременност и в периода на кърмене да се взема фолиева киселина. Първите 12 седмици тя е необходима за бебето, след това - за организма на майката“, изтъква акушер-гинекологът д-р Надежда Стивасарска.
Когато има недостиг, бебето черпи от майката, която от своя страна се лишава от необходими и за нея самата витамини и микроелементи. Според специалистите кърмещите жени се нуждаят от 500 микрограма фолиева киселина дневно.


Витамин D3 участва в изграждането на костите и зъбите на плода. Предпазва от рахит и развитие на неонатална хипокалциемия, отпимизира калциевите запаси на майката.


Омега-3 мастни киселини и витамин Е допълват формулата


„Огестан“ съдържа омега-3 мастни киселини, и по-специално докозахексаенова киселина (DHA). Тази киселина допринася за оптималното развитие на очите, мозъка и нервната система на плода, както и на кърменото бебе (1). Развиващият се организъм получава DHA от майката през плацентата по време на бременност и в кърмата след раждането. Експертите препоръчват приемът на DHA за бременни и кърмачки да бъде 200 mg на ден (2,3)


Допълнителният прием на DHA чрез добавки компенсира загубите, свързани с окислителните процеси. По този начин се предотвратява изчерпване на запасите на майката от DHA. Тъй като DHA е много крехка, „Огестан“ съдържа и витамин Е, който допринася за защитата от окислително увреждане.


„Препоръчително е продуктът да започне да се приема най-малко два месеца преди зачеването, през цялата бременност, както и по време на кърменето. Дозата e по 1 таблетка дневно“, допълва д-р Джонгова.

 

------------------------
1. FAO/WHO Expert Consultation on Fats and Fatty Acids in Human Nutrition. Fats and Fatty Acids in Human Nutrition: Report of an Expert Consultation; 10–14 November 2008. Geneva: Food and Agriculture Organization of the United Nations; 2010, 91: 1-166.
2. The Recommendations and Guidelines for Perinatal Medicine were supported by the The World Association of Perinatal Medicine (www.wapm.info)
3. Proper maternal nutrition during pregnancy planning and pregnancy: a healthy start in life recommendations for health care professionals – the experience from Latvia, 2017. Developed in collaboration with experts from the WHO Regional Office for Europe.

Коментари