Публикация

Специалист: Хранителната непоносимост не означава, че трябва да се лишим от любимите си ястия завинаги

Специалист: Хранителната непоносимост не означава, че трябва да се лишим от любимите си ястия завинаги

Киселини, чувство за тежест и подуване на корема, суха кожа, необясним обрив или сърбеж по тялото, мигрена, косопад . Това са част от симптомите на хранителната непоносимост, за която много хора не подозират. За разлика от алергията - тя не се проявява веднага, а до 3 дни след консумацията на продукта  и не отминава бързо.

 

Сред бавно отшумяващите симптоми могат да бъдат колики, чревен дискомфорт – запек или синдром на раздразнeното черво, болки в ставите, наднормено тегло, метаболитен синдром, а в следствие на това и затлъстяване.

 

Кои храни най-често предизвикват непоносимост?

 

„От направените до момента изследвания сме установили, че от зеленчуците това са доматите, а от плодовете – кивито. В списъка са още млечните продукти, съдържащи краве мляко, както и житните  култури. Най-рядко  пациентите проявяват хранителна непоносимост към  месо”, заявява специалистът по имунология и клинична лаборатория в „ЛИНА” д-р Марта Райкова. Лабораторията извършва тест за непоносимост към 283 храни, който е подходящ за възрастни и за деца над 10-годишна възраст. Интересът на пациентите към него е голям.

 

Какво да правим, ако имаме непоносимост към любимата си храна?

 

За да се справим с непоносимостта към дадена храна, независимо дали тя присъства в менюто ни ежедневно или по-рядко, е препоръчителни да изключим приема  ѝ за 3 месеца. Това обаче не я прави завинаги забранена – напротив.

 

„Ако тестът Ви е положителен, например за домати, е необходимо три месеца да ги избягвате под всякаква форма – сурови, в сосове или готвени храни. След този период бавно и постепенно  можете  да започнете да се захранвате с тях. В последствие няма да имате проблем при консумацията им. Изключително редки са случаите на пациенти, при които хранителната непоносимост персистира”, обяснява д-р Райкова.

 

Защо временното спиране на даден продукт  ни позволява после да го консумираме безпроблемно?

 

Когато страдаме от непоносимост, организмът ни  произвежда специфични IgG антитела към определена храна. Целта на „почивката” от 3 месеца е техните нива да спаднат.

 

Много пациенти споделят, че макар да са мислили, че не могат да се лишат временно от дадена храна, после се чувстват много по-добре.

 

„Някои от тях казват, че усещането за тежест и умора, което са имали преди, изчезва. Тонусът им се възвръща  и това им се отразява положително”, заявява имунологът.

Непоносимостта може да е към различни  храни, затова и тестът включва 283, разделени в групите: мляко и яйца, месо, риба и морски дарове, зърнени храни и семена, ядки, бобови растения, плодове, зеленчуци, подправки, ядливи гъби, нови храни, кафе и чай, други. (Пълен списък можете да видите тук.)

 

Кога да направим тест за хранителна непоносимост?

 

„В повечето случаи той може да се извърши паралелно с други изследвания за установяване на причините за симптоматика, свързана с храносмилателната система, повишено тегло и главоболие. Според научни проучвания в голям процент от случаите мигрената се дължи именно на непоносимост към определени хранителни продукти. При косопад , проблеми със ставите или други оплаквания - препоръчвам първо да се изключат други възможни причини, например автоимунни заболявания и др.,  и ако не се открие нещо, тогава да се пристъпи към теста”, заявява д-р Райкова.

 

Добре е пациентът да консултира резултатите от изследването  с личния си лекар или с диетолог, който да го посъветва как да се храни балансирано, особено, ако тестът е положителен за няколко храни.

 

Каква е разликата между непоносимост и хранителна алергия?

 

Алергията се проявява до 20 минути след среща с алергена, като нейните признаци обикновено са сърбящ обрив и зачервяване. Най-важната разлика е, че тя отшумява сравнително бързо, повлиява се от антихистаминови препарати. Това изобщо не е така при хранителната непоносимост. Непоносимостта се проявява до 3 дни, а симптомите продължават дълго след това.

 

Къде се вземат проби за теста?

 

Удобство е, че пациентът може да избере дали да му бъде взета венозна или периферна кръв (от пръста). Резултатите са готови до 5 работни дни. Цената на теста е 270 лв., таксата манипулация е 2 лв. 

 

Проби се вземат във всички самостоятелни лаборатории на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен

Коментари