Публикация

Опасно ли е виртуалното общуване за здравето?

Италиански специалисти твърдят, че социалните мрежи могат да отключат астма.


Изследване, публикувано в сп. „Лансет”, описва историята на 18-годишен младеж, който е получавал пристъпи на задушаване през летните месеци, когато нормално нямал такива симптоми.

Майка му разбрала, че той е депресиран от раздялата с приятелката си, която го изтрила от списъка с приятелите си във Фейсбук, докато създала „приятелства" с много нови млади мъже.

Докторите са накарали пациента да носи маска, измерваща потока на въздуха, когато влиза във Фейсбук. Обемът на дихателната му дейност спаднал значително веднага, щом влизал в социалната мрежа, понякога с над 20%.

След като получил помощ от психиатър, пациентът решил да не влиза повече във Фейсбук и пристъпите спрели. Според изследователите, стресът от влизането във виртуалната мрежа е отключвал астматичния пристъп, като младежът буквално се задъхвал при идеята да комуникира с бившата си.

Според авторите на проучването, случаят може да е полезен за лекари, които изследват мистериозни пристъпи на задушаване сред младите си пациенти, за които социалните мрежи бързо заемат мястото на връзките в истинския живот. Това включва и психологическия стрес, който може да задейства или утежни пристъпите на астма.

Коментари