Публикация

С уникална операция лекари от УМБАЛ „Св. Анна“ спасиха бременна жена и бебето й

С уникална операция лекари от УМБАЛ „Св. Анна“ спасиха бременна жена и бебето й

Чрез уникална операция беше спасена 34-годишна жена, бременна в 5-ия месец, получила исхемичен инсулт.

 

Това съобщиха от УМБАЛ „Света Анна“ – София.


Тя е приета в Спешното отделение на лечебното заведение след като съпругът и забелязва, че докато приспива първото им дете (вечерта на 10 срещу 11 ноември), тя губи говор и получава изкривяване на лицето. Опитва се да раздвижи едната й ръка неуспешно и вика Бърза помощ.


Още същата нощ, само 30 минути, след като жената е приета по спешност в болницата, се събира мултидисциплинарен екип - начело с д-р Нурфет Алиоски, доц. Росен Калпачки и лекари от Родилното отделение.

 

Ситуацията е изключително сложна заради факта, че жената е бременна

 

Голяма част от изследванията в такива случаи са рисковани и не се препоръчват, за да не увредят плода.


Екипът установява, че жената е получила исхемичен инсулт и това налага стартиране на специфично лечение чрез тромболиза и механична тромбектомия.

 

Лекарите успяват да извадят близо 4-сантиметров тромб от артерията, снабдяваща лявата половина от мозъка на жената


Добрата новина е, че освен животът на жената е спасен и този на нероденото й дете!

Коментари

Какво да каже човек?Само поздравления,възхищение от професионализма на екипа.Надеждата не е загубена ,щом като са налице такива прекрасни специалисти.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ВСЕ ТАКА РАБОТЕТЕ В ЕКИП!ПРЕДАВАЙТЕ ОПИТА СИ И НА ДРУГИ КОЛЕГИ.ТАКА ЩЕ ИМАМЕ СЪВРЕМЕННА МЕДИЦИНА НАВСЯКЪДЕ В СТРАНАТА

Два са най-важните аспекти на този случай, освен, че е уникален в медицински аспект: на първо място доказа за пореден път, че без екип нашата работа е невъзможна. В организацията и изпълнението на тази инфарктна ситуация участваха освен моя милост и (държа да ги спомена) д-р Алиоски като водещ оператор и д-р Шакир, д-р Георгиев, д-р Сакеларова, д-р Гулев, д-р Иванов, дежурния гинеколог, дежурния реаниматор, всички дежурни колеги в Спешното ни отделение, както и всички сестри и санитари на терена в 1 часа след полунощ. И на второ място - в случая КОВИД-19 не е замесен

Петър  Галев
19 ное 2021 13:19

Поздравления за Вас и за целия Ви екип, драги доц. Калпачки! Неслучайно УМБАЛ "Св. Анна" е водеща болница по отношение на патогенетичното лечение на исхемичните мозъчни инсулти. Оставаме с надеждата повече центрове у нас да прилагат правилно и навреме съвременните методи за тромболиза и тромбектомия при съответните показания. Бъдете здрави!

Браво колеги! Такива неща трябва да се отразяват в медиите!Не само негативите...