Публикация

Д-р Чобанов: Ето как да разграничим грип от ковид

Д-р Чобанов: Ето как да разграничим грип от ковид

Д-р Чобанов, какви са приликите и разликите в симптоматиката между вируса на грипа и коронавируса? 


Симптомите при грип и ковид-инфекцията са почти идентични, но времето на появата им и начинът на протичане на двете заболявания са коренно различни. 

 

При грипа имаме внезапно начало с висока температура и втрисания, болки по цялото тяло, отпадналост и безапетитие, болки в гърлото и хрема, още в първите 2 дни. Следва постепенно възстановяване и към седмия ден обикновено настъпва оздравяване. Може да има последваща кашлица за 1-2 седмица, ако няма усложнения от самия грип. 

 

При ковид имаме бавно начало, най-често с „драскане“ или болки в гърлото, лека хрема или запушен нос, лека отпадналост, главоболие, субфебрилна температура. Това е през първите 2-4 дни, след което започва влошаване на общото състояние на пациента, силна отпадналост, безапетитие, усилено потене, фебрилитет с втрисания, предимно суха кашлица. Основната клинична картина се развива по два пътя. През следващите 7-12 дни посочените симптоми се задържат или утежняват, като се явяват и нови - задух, сомнолентност, обърканост, ниска сатурация. Това вече налага изследвания - рентген или скенер за диагностициране на пневмония.  Може да има и други усложнения, налагащи хоспитализация и кислородотерапия. Вторият път е настъпване на бавно възстановяване и оздравяване до 1-2 седмици. След оздравяване може да се наблюдава умора и кашлица за още неопределено време. 

 

Как трябва да подходи личният лекар, за да може да постави точна диагноза? Какви изследвания са необходими? 


Работата на личния лекар е да вземе в предвид епидемиологичната обстановка в момента, за да насочи вниманието си към грип или ковид. Да проследи епидемиологичната връзка при дадения пациент, за да се ориентира по-добре. Следва проследяване на симптоматиката на болния и евентуално начално антивирусно и общо укрепващо лечение. 


В първите 1-3 дни не се налагат изследвания, след което може да се направят по преценка и в зависимост от симптомите и общото състояние на пациента. При възможност е за предпочитане към 4-5 ден да се направи бърз антигенен тест за ковид или такъв за грип. Изследванията са стандартни за инфекциозно заболяване, а при влошаване на клиничната картина - допълнителни за ковид, рентгенография, КАТ или консултация с инфекционист. 


Очаквате ли да има грипна вълна? 


Както миналата година, така и тази поради някои работещи мерки, грипът ще се забави и вероятно пикът ще бъде след 15 януари до към 15 март, но вълна ще има, няма как да ни подмине. 


При диагностициране на грип, какво е препоръчителното лечение? 


За радост при грипа можем да прилагаме и симптоматично лечение, и етиотропно. Разполагаме с няколко медикамента, доказали своята ефективност. Грипът не трябва да се изкарва на крак, така се заразяват много други хора, а може да настъпят усложнения за болния. 


Грипът се лекува без антибиотици. Сваляне на температура, която е под 38.5 градуса не е желателно, тя е полезна в тези граници и спира репликацията на грипния вирус. 
Аз бих препоръчал начално лечение с инфлуцид, римантадин хидрохлорид по схема, прием на витамини Д3 и С, нещо за хремата и кашлицата, постелен режим поне 3 дни, повече течности и лека храна. Не съм хомеопат, но за инфлуцида е доказано, че повишава нивата на алфа-интерферона, който има пряко действие върху вируса.  
При наличие на усложнения следват изследвания, рентгенография и евентуално антибиотично лечение при индикации за такова.  


Лечението с римантадин хидрохлорид, трябва да започне в първите 1-2 дни, а на контактните лица може да се дава профилактично до 20-30 дни. 


Ако имаме изолиран грипен вирус от група В, е желателно да се започне лечение с тамифлу или реленца, но това важи за доказан и преобладаващ грипен щам тип В. 


Какви усложнения може да възникнат при неправилно или закъсняло лечение? 


Усложненията на грипа не са рядкост. При неправилно или ненавременно лечение, или други причини/имуносупресирани и т.н./, почти винаги се явяват, по-леките усложнения с добро общо състояние на пациента. Те могат да се лекуват домашно-амбулаторно, но по-тежките, пневмония, мио- или перикардит, задължително в болница. 


Какви профилактични мерки могат да вземат хората преди и по време на грипния сезон? 


Профилактиката на грипа и на ковид е една и съща. Много е говорено за тези мерки така, че вече всички ги зная, но не всички ги спазват. Аз бих препоръчал при създадена епидемична обстановка да се ограничат излишните контакти и събирания, да се засили личната хигиена. Може да се правят разходки и лек спорт на открито, да се приемат повече течности, плодове и зеленчуци. От медикаментите бих препоръчал профилактика с римантадин хидрохлорид за 30 дни при работа в голям колектив или друга опасна среда. 


Препоръчвам и ваксини срещу грип за всички над 50 години, особено с придружаващи хронични заболявания.  


Помага ли носенето на медицинска маска? 


По отношение, носенето на маски, ще дам една статистика. Ако здравият носи маска, а болният не, защитата за здравия е 30%. Ако болният носи маска, а здравият не - защитата е 70%. Ако и двамата носят маска - защитата е 90%. Мисля, че това е доста красноречиво. 

Коментари

18 ное 2021 19:09

Препоръчването на хомеопатични продукти е шарлатания от най-висока степен!