Публикация

130-годишен стремеж към перфекционизъм

130-годишен стремеж към перфекционизъм

„Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.


На 1 декември се навършват 130 години от създаването на ВМА

 

Началото е положено през последното десетилетие на XIX век с изграждането на Софийската обща гарнизонна болница, когато нашите предци са градили държавата, армията, законността – епоха на огромни трудности, но и на непобедим оптимизъм.
В примитивни условия и с оскъдни средства военните лекари от тази епоха работят за утвърждаване и развитие на военното здравеопазване. Именно те прокарват пътя, по който днес вървят техните наследници и защитници на надвековните традиции на ВМА.


Софийската обща гарнизонна болница минава през етапите на дивизионна, общовойскова, разпределителна, общоармейска, Висш военномедицински институт (1960 г.) и Военномедицинска академия (1989 г.). Тези структурни промени отразяват естественото й развитие от болница за нуждите на гарнизона до мощен лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, с уникална структура, обединяващ 5 многопрофилни болнични бази за активно лечение и 2 санаториума.


И преди, и сега във ВМА работят блестящи медици и учени, които предават своя опит и знания

 

и предоставят възможности за научно и академично израстване на младите кадри. Именно във ВМА се извършват за първи път в България едни от най-сложните хирургически операции, въвеждат се нови диагностични и терапевтични методи, а вратите на лечебното заведение са отворени за всички граждани. Тази традиция продължава и днес.


На снимката: Полагане на основите на новата сграда на Висш военномедицински институт – 1976 година

Коментари