Публикация

Д-р Кривошийска: Ето защо ракът на белия дроб се открива късно

Д-р Кривошийска: Ето защо ракът на белия дроб се открива късно

Ние, лекарите, сме длъжници на пациентите с рак на белия дроб. Преобладаващата част от случаите на заболяването се откриват късно. Причината за това, на първо място, е дългият период на безсимптомно протичане на заболяването. При вече проявена клиника пациентът е в напреднал стадий. Фактът е и че това заболяване не се скринингира в нито една от програмите, по които работят общопрактикуващите лекари.


Това каза д-р Илияна Кривошийска, общопрактикуващ лекар в Плевен, пред CredoWeb.
Тя изтъкна, че


няма и точни критерии за включване на пациенти в рискови групи за това заболяване


И така остава лекарят да мисли за него и да го подозира в хода на всеки протрахирано протичащ бронхо-пулмонален синдром.


Според д-р Кривошийска в условията на COVID епидемия наблюдението на пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, може би ще допринесе за по-обстойното следене на белодробната функция и така за по-ранното откриване на рака на белия дроб.


„Имам предвид по-честото използване на КТ на бял дроб, който е ориентировъчното изследване за поставяне на диференциална диагноза, и при нужда допълнително извършване на бронхоскопия. И двете изследвания не попадат в пакета на ОПЛ, което не позволява диагностика. Остава пациентът да бъде насочен към пулмолог, който да назначи изследвания“, подчерта опитният общопрактикуващ лекар.


Лечението и ролята на ОПЛ


След диагностицирането идва ред на оперативно и консервативно лечение - лъчелечение, имунотерапия, химиотерапия. Преценката за вида лечение и стадиране след биопсията се извършва в онкодиспансерите.


„За общопрактикуващия лекар остава да поддържа връзка с пациента на добра воля, тъй като тези болни не са включени в специфична група за наблюдение. А всъщност тези пациенти на фона на провежданото лечение се нуждаят от изследвания и специфични медицински грижи във връзка с основното заболяване и редица усложнения“, казва д-р Кривошийска.


Боледуват повече мъжете, по-често пушачите


„В моята практика всички диагностицирани са на възраст над 60 години“, допълва лекарката.

 

Редактор: Татяна Вълкова

Коментари