Публикация

В Световния ден на недоносените в Неонатология "Гласът лекува"

В Световния ден на недоносените в Неонатология "Гласът лекува"

Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив” ще отбележи Световния ден на недоносените деца – 17 ноември.

 

Денят се чества у нас за 10-та поредна година

По инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца" той ще бъде честван за 10-та поредна година в България, съобщи началникът  на отделението - д-р Диана Аргирова.

Тя припомни, че целта на този ден е да повиши обществената информираност относно преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете, както и да изрази съпричастност към семействата, изгубили децата си поради преждевременно раждане. Световната статистика сочи, че продължава тенденцията едно на всеки 10 новородени да се ражда преждевременно.

 

Нова инициатива в помощ на малките герои

 

По повод 17 ноември Фондация „Нашите недоносени деца" стартира в отделенията по неонатология кампанията “Гласът лекува”. Символичното начало е на Световния ден на недоносените деца, няма крайна дата. В писмо до д-р Аргирова се казва: „Поради тежката епидемиологична обстановка в страната e трудно да сe осигури възможност за контакт между родителите и техните деца. Ето защо се надяваме да се включите в инициативата, чиято идея е майките и татковците да запишат кратки аудио послания до своите бебета, които да изпратят до Вас във Viber или друг, предпочитан от Вас начин, а вие от своя страна да пуснете записите на бебетата, за които са предназначени.“

Д-р Аргирова увери, че екипът на Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ подкрепя инициативата. Тя отбеляза, че след спада на броя на недоносените бебета през 2020 г. тази година отново се забелязва известно покачване. От началото на годината до момента през отделението са преминали над 150 недоносени деца.

 

Заради пандемията  контактите на родителите с децата им, докато са в неонатологичните отделения, са силно ограничени. Въпреки това продължава приемът на родители в специално обзаведена със съдействието на дарители и на Фондация „Нашите недоносени деца" семейна стая, при строго спазване на противоепидемичните мерки.

 

"Гласът лекува" след  “Прегръдка в писмо”

 

По време на поредната Ковид вълна по-рядко се практикува и Кенгуру грижата,  методът  известен още като „кожа в кожа“, който помага на недоносените бебета много по-бързо да излязат от критичното състояние и да се приберат в дома си, посочи д-р Аргирова. Затова пък се провеждат онлайн срещи между бебетата и родителите им с инициативата “Прегръдка в писмо”, започнала през месец май, по случай Световния ден на кенгуру-грижите по инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца“.

Началникът на отделението цитира международно проучване, проведено в периода август-ноември 2020 г. от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI). Според него доста тревожни са данните около влиянието на COVID-19 върху организацията на неонатологичните грижи. Един от сериозните проблеми е свързан със честата раздяла между родителите и техните новородени: 21% от семействата споделят, че никой от двамата не е бил допускан до хоспитализираното новородено в периода на възстановяването му. В България обаче напълно лишени от достъп до бебетата са били 42%.

 

Въпреки трудностите напоследък екипът на Неонатологично отделение в „УМБАЛ-Пловдив” се стреми да осигури възможно най-качествените грижи за децата, за да се развиват пълноценно и да се реализират в обществото, увери д-р Аргирова.

 

Коментари