Публикация

Д-р Златанов: До края на деня повторно преболедувалите ще могат да си извадят сертификат

Д-р Златанов: До края на деня повторно преболедувалите ще могат да си извадят сертификат

До края на деня ще бъде достъпен зелен сертификат и за повторно преболедувалите коронавирус. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред БНТ.


Повод за неговия коментар са

 

сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите два пъти


„Въпросът ще бъде решен, дори може би в момента се решава“, увери д-р Златанов.

До края на годината сме подсигурили всички необходими средства за лечение на COVID, включително и за тези нови медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят, допълни заместник-министърът.


Той подчерта, че средствата са разпределени както за лечението, така и за непредвидени разходи, затова на този етап „не се очакват изненади“.


„След одобрението ще бъдат налични тези лекарства и ние се надяваме, че ще помогнат много при лечението на болните с COVID“, каза заместник здравният министър.


На въпроса

 

дали държавата ще поеме част от средствата за закупуването на новите лекарства

 

които по предварителни данни са доста скъпи, зам.-министър Златанов съобщи, че първо трябва да се види ефектът от тези медикаменти.


„Първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, които ги прилагат. Впоследствие според ефекта ще се прецени нататък точно кои, защото то не е само едно. Ще видим кое е с най-добър ефект и най-добра цена. Ние намираме начини за комуникация с производителите и извън ЕК, така че да имаме достъп до ефективните медикаменти, които са ни нужни", посочи Златанов.


Той увери, че всички лекарства, които се ползват в света за лечението на COVID, ги набавяме и ние, и нашите медици разполагат с тях.


„Следим нещата и това, което се появи, ние веднага се насочваме да го доставим на пазара“, коментира още заместник-министърът.


Колкото до пандемичната обстановка, той съобщи, че

 

преминаваме пика на четвъртата вълна

 

В момента не се планира затягане на мерките. В столицата не е необходимо разкриването на нови легла.


„Мерките, които действат, са напълно достатъчни“, заяви Златанов.

Коментари