Публикация

Проф. Илко Гетов: Българите ще имат достъп до лекарствата срещу ковид в таблетна форма

Проф. Илко Гетов: Българите ще имат достъп до лекарствата срещу ковид в таблетна форма

Пробив в лекарствата срещу COVID-19 с прием през устата, в таблетна форма. На този етап имаме две такива молекули - едното е монопиравир, другото ритонавир. Това коментира в "Денят започва" проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

 

Проведени са клинични изпитвания, които показват, че лекарствата имат отлична ефикасност, съобщи той.

 

В над 80% от случаите намаляват вероятността за хоспитализация и тежкото протичане на инфекцията, спират репликацията на вируса и неговото размножаване.

 

Но тези лекарства вероятно ще бъдат налични в първото тримесечие на 2022 г. Много държави вече са ги поръчали, те са разрешени за спешна употреба в САЩ, допълни проф. Гетов.

 

Имаме амбицията до края на годината тези лекарства да бъдат разгледани и от ЕМА, обясни той.

 

Като терапии освен ремдесивир, имаме и две моноклонални антитела - едното е коктейл, а другото самостоятелно и те се прилагат само в болнични условия, което така и ще остане.

 

Имам информация, че се включваме в общата доставка на пероралните средства, за която преговаря ЕС, съобщи проф. Гетов.

 

Той допълни, че и двете лекарства се използват за лечението на ХИВ инфекцията. Те са много скъпи лекарства, изискват огромни инвестиции.

 

Българските граждани ще имат достъп до тези лекарства, въпросът е кои от тях да го получават - дали тези, които имат противопоказания за ваксинация, дали тези, които имат пробив във ваксинацията... кой да ги предписва, откъде да се получават.

 

700 долара е обявената цена на един курс от лекарствата, каза още проф. Гетов.

 

Той допълни, че у нас вече се поставят бустерни дози, но само от РНК ваксините, като от препарата на "Пфайзер" е цяла доза, а от този на "Модерна" - половин. Ваксинираните с препарата на "Астра Зенека" могат да поставят трета доза РНК, категоричен е проф. Гетов.

Коментари