Публикация

Д-р Миндов: Възрастните да се ваксинират срещу грип при своите джипита

Д-р Миндов: Възрастните да се ваксинират срещу грип при своите джипита

Предвижданията на математически модели сочат, че тази година се очаква епидемия от грип. Това каза в интервю за телевизия България он Еър председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. По думите му най-застрашената от тежко протичане на заболяването рискова група са хората над 60 години и пациентите с диабет, ХОББ, астма и някои други хронични блести. Той отбеляза, че за тях има осигурени безплатни ваксини от Министерството на здравеопазването.  


„Имаме ваксини срещу грип, които са вече в кабинетите на общопрактикуващите лекари в цялата страна от около три седмици. Като количество все още няма за всички, тъй като интересът към тях не е толкова голям. Разполагаме с около 230 000 дози, което стига за около 16% от хората. В момента съм сложил около 60% от ваксините, които съм получил“, каза лекарят.  


Д-р Миндов сподели, че е очаквал покрай антиваксърските настроения около имунизацията срещу COVID-19 хората да се отдръпнат от ваксините срещу грип. Оказва се обаче, че не е така - възрастните сами идват и се интересуват. По думите му има препоръки на ЕС, че трябва да достигнем около 25% покритие на населението, за да се спре разпространението на вируса, но обикновено през годините сме далеч от тази цифра.  


Специалистът каза, че загубата на вкус и обоняние е характерен симптом за коронавируса, но не винаги е наличен.  


 „Симптомите на двете заболявания се различават трудно. Единствено тест може да покаже и да ни ориентира кое от двете е. Подобно на бързите тестове за ковид, в аптеките има и такива за грип. Така при съмнения всеки може да си направи такъв“, заяви той.  


Д-р Миндов отбеляза, че няма проблем да се поставят успоредно ваксини срещу COVID и грип и че това е разрешено в някои страни в Европа. В България обаче законовият срок е 14 дни между двете. Той каза, че познава хора, които са си поставили ваксина срещу грип миналата година и до този момент не са се разболели от ковид. Не може обаче да се каже дали има някаква връзка между двата факта.  

Коментари