Публикация

Вирусолог: И този зимен сезон очакваме по-слаба грипна вълна

Вирусолог: И този зимен сезон очакваме по-слаба грипна вълна

Каква ще бъде грипната вълна извън COVID, никой не знае. Това каза пред БНТ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб. По думите й в момента в България грип няма и сега е моментът да се ваксинираме срещу вируса. Тя добави, че обикновено у нас той идва в началото на януари. Миналата година почти не се регистрирал. Този сезон очакваме също грипната вълна да бъде по-слаба, защото в Южното полукълбо е била по-слаба.

 

"В България е една от най-успешните ваксинационни програми - тази за превенция на грипа при хора над 65-годишна възраст и апелирам, че няма нищо страшно във ваксината срещу грип. Напротив, тя би спестила много усложнения", подчерта тя.

 

Ваксината е безплатна за хората над 65 години. За тази година са заявени доста повече дози, миналата година имаше желаещи да се ваксинират, а ваксини нямаше, допълни Гломб.

 

Грипната ваксина отдавна е препоръчителна и за бременните жени. COVID ваксина също е добре да си поставят бременните жени, подчерта вирусологът.

 

По отношение на коронавируса, тя каза, че разпространението на COVID-19 е понамаляло, но не е отминало. Затова трябва да продължим да спазваме мерките, ваксинацията също трябва да продължи със съответния темп, както и тестването.

 

Доц. Любомира Николаева-Гломб предупреди, че оптимистичните резултати, които виждаме, не трябва да ни карат да се отпускаме.

Коментари