Публикация

ВМА развива военномедицинската служба по модел на най-добрите

ВМА развива военномедицинската служба по модел на най-добрите

Представители на Националната гвардия на Тенеси в САЩ се срещнаха с ръководството на Военномедицинска академия (ВМА) и обсъдиха нови възможности за продължаване на сътрудничеството между двете страни, което започна преди около 5 години.

Ние трябва да вземаме най-доброто от доказаните практики в света. По време на своята кариера имах възможността да се запозная лично и да се убедя, че американската армия е с най-добрите практики във военномедицинско отношение, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той изказа своята благодарност за подкрепата на Националната гвардия на Тенеси за изграждането на Военномедицинския симулационен тренировъчен център – единствено по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти.


Това е един от най-големите ни проекти

 

който реализирахме на базата на предоставеното от вас „ноу-хау”, инженерни проекти и обучителни програми. Ние имаме ясното съзнание, че това е едно изключително важно звено за развитието на военномедицинската служба в България. Ние имаме много добри болници, но пострадалите трябва да достигнат живи до тях. Затова и създадохме програмите за обучение на бойни санитари, парамедици и лекари на първа линия, коментира още началникът на ВМА.


Той подчерта амбицията на ръководството за милитаризиране на военномедицинската служба след дългия период на демилитаризация. А основната надежда е в обучението на военни лекари, съвместно с Висшето военноморско училище и Медицински университет-Варна.


96 са курсантите, които се обучават по тази програма, първите приети вече са пети курс


отчете генерал-майор Мутафчийски.


По време на визитата гостите имаха възможност да видят в действие симулационния център, като наблюдаваха демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа обстановка и по време на евакуация, а участници в нея бяха именно курсанти по специалността „Военен лекар”.


Началникът на ВМА запозна представителите на Националната гвардия на Тенеси с основните стратегически направления на Академията, като подчерта, че паралелно с реновирането и технологичното обновление, петте военни болници в страната и двата санаториума се развиват в посока повишаване нивото им, съгласно натовските стандарти за медицинските формирования.


Заместник-началниците на ВМА полк. доц. Димо Димов и полк. доц. Иван Попиванов запознаха гостите и с новоизградената част за образна диагностика към двете клиники по инфекциозни болести, общежитието за настаняване на обучаемите, реновираната Клиника по вътрешни болести, операционния сектор в Спешното отделение на ВМА, както и ваксинационния център, чиито екипи са поставили над 120 000 дози ваксини срещу COVID-19 от началото на ваксинационната кампания, започнала в края на миналата година.


Представители на Националната гвардия на Тенеси не скриха удовлетворението си от постигнатото в рамките на сътрудничеството и от развитието на ВМА като цяло и изразиха готовност и идеи за обмяна на опит и в други направления.

Коментари