Публикация

Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да си извадят сертификат

Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да си извадят сертификат

Всички, които са повторно преболедували коронавирусната инфекция и фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат или антигенен тест в Националния регистър за борба с COVID-19, имат възможност да изтеглят своя електронен документ за преболедуване през портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc.


За доказване на повторно преболедуване

 

ще се признават както резултати от PCR тест, така от лабораторни изследвания чрез бързи антигенни тестове. За PCR изследване ще се издава документ по европейския модел за зелен сертификат за преболедуване с налични всички задължителни атрибути, в това число QR код, номер на сертификата, лични данни на преболедувалото лице, а също така начална и крайна дата на валидност. Документът може да се използва 14 дни след датата на положителния резултат. Валидността му е за период от 6 месеца на територията на ЕС и 12 месеца в България.

 

Повторно преболедувалите граждани, чийто положителен резултат е доказан с антигенен тест от лаборатория, също ще могат да ползват своето удостоверение 14 дни след датата на установяване на заразяването. Валидността на документа е 12 месеца и важи само за територията на Република България. Генерираното удостоверение е с различен формат от европейския зелен сертификат.


Задължително условие, за да бъде генериран документ за повторно преболедуване на SARS-CoV-2

 

е да са изминали минимум 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. Ако времето между тях е по-малко, системата няма да позволи издаването на сертификат или удостоверение, тъй като се смята, че не е налице ново заразяване, а положителният тест е резултат от продължаващо предходно заболяване. Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато дадено лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е положителен, а след това го потвърди с PCR изследване, което също е положително. Подобна практика е въведена в 7 държави от ЕС. Системата дава възможност за генериране на неограничен брой документи, ако са изминали 90 дни между два положителни теста.


Общият брой на изтеглените европейски зелени сертификати за ваксинация през портала https://www.his.bg/ надхвърли 2.3 млн.

 

а близо 2 млн. са документите за негативен тест чрез PCR или бърз антигенен тест. Хората са изтеглили общо 250 хил. сертификата за преболедуване, установено чрез PCR тест, а удостоверенията за преболедувана коронавирусна инфекция, доказана чрез лабораторен антигенен тест, достигнаха 90 хил. Само за една седмица през НЗИС са генерирани 35 хил. удостоверения за наличие на антитела.


Източник: Единен информационен портал

Коментари