Публикация

За Захарния диабет – въпроси и отговори в интервю с д-р Мая Христозова – ендокринолог в МБАЛ ВИТА

За Захарния диабет – въпроси и отговори в интервю с д-р Мая Христозова – ендокринолог в МБАЛ ВИТА


Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта. Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин.
Инсулинът е хормон, който се произвежда в т. нар. бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса). Той има свойството да намалява повишената след прием на храна кръвна захар, като й помага да влезе в клетката. Инсулинът е ключът, който отключва вратата на клетката, за да може глюкозата да влезе в нея и да се произведе енергия. Така е при хората, които нямат диабет.
При диабетиците има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин.

Д-р Христозова, кои са рисковите фактори за развитие на захарния диабет?
Факторите са различни, в зависимост от типа захарен диабет. От съществено значение са хранителните навици, намалената физическа активност, стресът в ежедневието.
За развитието на захарен диабет тип 2 основни рискови фактори са наднорменото тегло или затлъстяването, както и наличие на първостепенни родственици със захарен диабет тип 2.
За развитието на захарен диабет тип 1 се смята, че има налице генетична предразположеност, която се отключва от вирусна инфекция.

 

Кои са симптомите, които трябва да алармират, че човек трябва да посети ендокринолог?
Такива симптоми са често уриниране, непрестанна силна жажда, силно чувство на глад, загуба на тегло, особено нежелана такава, необяснима обща слабост, чести инфекции на пикочо-половата система, устната кухина и други. Проблемът обаче е, че повечето пациенти със захарен диабет тип 2, дълго време нямат оплаквания, а когато такива се появят, заболяването вече е доста напреднало.
Ето затова казваме, че диабетът не боли, за съжаление. При хора със захарен диабет тип 2, заболяването често се открива при профилактични изследвания или изследвания, направени по друг повод. Ето затова съветваме всички хора, особено тези с наднормено тегло и затлъстяване и имащи диабетици във семейството, редовно да провеждат профилактични изследвания и при нужда да бъдат насочвани към ендокринолог.

 

До какви късни усложнения може да доведе диабета?
Диабетът уврежда очите, което може да доведе до слепота, уврежда и бъбреците, което води до хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа. Редица хора със захарен диабет стигат до ампутации на крайници, развиват се съдови усложнения като исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Уврежда се и периферната нервна система, развива се диабетна полиневропатия.
За съжаление, при пациенти със захарен диабет тип 2 при откриване на заболяването често едно или повече от тези усложнения са вече налице. Важно е да се знае, че добрият контрол на заболяването намалява развитието на усложненията с около 40 процента. Ето защо е особено важно пациентите да се консултират профилактично с ендокринолог, а при пациенти с установено вече заболяване да се провеждат ендокринологични консултации два пъти годишно, а при необходимост и по-често.

 

Какви са съвременните терапии за лечение на захарния диабет?
При захарен диабет тип 1 лечението е винаги с инсулин. При захарен диабет тип 2 е в зависимост от конкретния пациент и се определя от стадия на заболяването.
За щастие от 100 години насам диабетологията търпи бурно развитие. Непрекъснато излизат нови и все по-добри и усъвършенствани медикаменти за лечение на захарен диабет, което улеснява нашата работа и ни помага да изберем най-доброто лекарство за конкретния пациент спрямо неговото тегло, придружаващи заболявания, възраст, физическа активност, хранене и дори предпочитания.
Трябва да се има предвид, че лечението трябва да бъде винаги комплексно и да се лекува не само диабетът, но и съпътстващите го придружаващи заболявания като дислипидемия, артериална хипертония, затлъстяване и други.

Наред с медикаментозната терапия е добре пациентите със захарен диабет тип 1 и със захарен диабет тип 2 да бъдат консултирани със специалист, който да им назначи специална диета и режим на физическа активност.

 

Как може да намалим риска от развитие на захарен диабет тип 2?
Установено е, че промяната в начина на живот намалява риска от развитие на захарен диабет тип 2 с около 60 процента. Препоръчва се поне 30 минутна ежедневна физическа активност на ден, съчетана с балансирана диета и с намаляване на приема на бързи въглехидрати.


Как може да Ви намерят пациентите с подобен проблем?
Ако искате преглед или консултация, може да се обадите на телефоните на Регистратура на Вита, или да се запишете през online платформата superdoc.bg.

 

 

Коментари