Публикация

Акад. Ваньо Митев: Бромхексин и Колхицин лекуват COVID-19

Акад. Ваньо Митев: Бромхексин и Колхицин лекуват COVID-19

Известният специалист по биохимия акад. Ваньо Митев, бивш ректор на МУ-София, за пореден път изрази категоричната си позиция, че в лечението на пациентите с Covid-19 задължително трябва да се включат два широко използвани от години медикамента – Бромхексин и Колхицин.

 

Колхицин трябва да се прилага в по-високи дози в началото

 

В интервю за в . "Труд" акад. Митев, който поддържа тесен контакт с клиницистите от Ковид отделението на УМБАЛ „Александровска“ в София, заявява, че най-голям ефект от Бромхексина има, когато се приложи инхалаторно. По отношение на противовъзпалителния медикамент Колхицин акад. Митев смята, че той трябва да се прилага в по-високи от обичайните дози – в началото според килограмите на пациента, а впоследствие поддържаща доза от 2 мг / дневно.

 

Комбинацията Бромхексин и Колхицин, приложена амбулаторно, елиминира усложненията и болничния прием

 

Комбинацията инхалаторен Бромхексин и Колхицин, приложена амбулаторно, практически елиминира усложненията и болничния прием. Нежеланите реакции – основно гадене и диария не са драматични, за разлика от оздравителния ефект. Оказва се, че с два известни медикамента, при това много евтини, единият целеви (бромхексин, но приложен инхалаторно), а другият пpенасочен (Колхицин, но в по-големи дози) се постига по-добър ефект от медикаментите, на които в момента масово се разчита в терапията на SARS-CoV-2.

 

Акад. Митев предлага в аптеките да е наличен антиковид кит,

 

съдържащ ампули Бромхексин, Колхицин, плюс Фамотидин и Кверцетин, антистенокардин и цинк. При първи симптоми да се започва незабавно схемата, уведомява се лекуващият лекар който проследява ефекта на лечение и прави корекции при необходимост. Лекарите трябва да бъдат подробно запознати с начина на приложение на Колхицин, за да могат адекватно да реагират на евентуални странични ефекти, които не са драматични.

 

Акад. Ваньо Митев е категоричен, че е много сериозна медицинска грешка лечението на пациентите с Covid-19 да започва с антибиотици.

Коментари

Струва ми се , че акад.Ваньо Митев е далеч от истината , предлагайки комбинирано лечение - Бромхексин / Колхицин. Какво означава по-високи дози от Колхицин. Знаем за ниския праг между лечебна и токсична доза , а при отрявяне / дозата е индивидуална за всеки отделен пациент/ което може да настъпи при болни с Ковид 19,  ми се струва , че при липса на антидот е безумие "да се дърпа дявола за опашката " ! Теоретично звучи много добре , но нека колеги , които са се осмелили да прилагат тази "печеливша " комбинация пишат !А иначе :
"
"Дозата на колхицин, която би могла да предизвика значителна токсичност за индивида, е неизвестна. Съобщава се за фатални случаи при пациенти след поглъщане на доза от едва 7 mg за период от 4 дни, докато други пациенти са оцелели след поглъщане на повече от 60 mg. Преглед на 150 пациенти, които са предозирали колхицин, установи, че тези, които са приели по-малко от 0,5 mg / kg, са оцелели и са склонни да имат по-леки нежелани реакции, като стомашно-чревни симптоми, докато тези, които са приели от 0,5 до 0,8 mg / kg, са имали по-тежки нежелани реакции , включително миелосупресия. Има 100% смъртност сред пациентите, които са погълнали повече от 0,8 mg / kg.

Първият етап на остра токсичност на колхицин обикновено започва в рамките на 24 часа след поглъщането и включва стомашно-чревни симптоми като коремна болка, гадене, повръщане, диария и значителна загуба на течности, което води до изчерпване на обема. Може да се наблюдава и периферна левкоцитоза.
Живозастрашаващи усложнения възникват по време на втория етап, който настъпва 24 до 72 часа след приложението на лекарството, приписван на полиорганна недостатъчност и свързаните с нея последствия. Смъртта обикновено е резултат от респираторна депресия и сърдечно-съдов колапс. Ако пациентът оцелее, възстановяването на мултиорганно увреждане може да бъде придружено от отскачаща левкоцитоза и алопеция, започвайки около 1 седмица след първоначалното поглъщане.
Лечението на предозиране с колхицин трябва да започне със стомашна промивка и мерки за предотвратяване шок . В противен случай лечението е симптоматично и поддържащо. Не е известен специфичен антидот. Колхицинът не се отстранява ефективно чрез хемодиализа "

Литературния обзор които сте написали е страхотен. Незнам дали има лекар които би предписал подобни дози за лечение . Дози от 0.5 мг на кг за 100 кг болен означава 100 бр таблетки ?

 Какво ли става с пациентите страдащи от фамилна средиземноморска треска и получават постоянно 2 до 4 т от 0.5 мг в продължение на петилетки.... Аз познавам такива болни и те контролират заболяването си без да са проявявали някаква токсичност.
 А какво ли правят болните с бъбречна амилоидоза на подобна терапия продължаваща дълги години ?
 Примерите са много за лечение с Колхицин и едва ли акад. Митев се е объркал . 
 Определящо е до колко е нарушена елиминацията на Колхицин и съпътстващите медикаменти които приема болния ....
 Кардиолозите от много години лекуват с Колхицин и познават ефектите му.... Незнам колко болни от ковид сте лекували  и колко от тях са починали, за да може да си позволявате иронията в коментара си. 


Колхиум дисперг т 0.5 мг първия ден / по 1 МГ на 1 час до 2.5 мг после по 0.5 МГ на 4 часа до доза 4.5 мг за 24 часа - после по 3 по 2 т за 10 дни и после 3 по 1 т за 20 дни

Коментара който сте написали е коректен и ефективен без да се достигат токсични дози. Аз ползвам 0.5 мг на 10 кг телесно тегло за първите 24 ч не повече от 10 т . При начално приемане през 1 ч както сте посочили. После се намаляват с 1 до 2т за следващите 24 ч и поледващите дни до доза 1/2 от дозата за първите 24 ч която болните могат да взимат дълго време без да се наблюдават никакви токсични ефекти при запазена бъбречна функция. При част от болните се появява диария която не е проблем ,  купира се със симптоматични и се преминава на поддържащата доза от 1/2 от първоначалната.

 Радвам се че има колеги с клинична мисъл и практически опит като вас. 

Какви трябва да са по-високите дози Колхицин?Колко мг/кг?

Проблемът с Колхицина се появи от двете проучвания, които имаха противоречиви данни за ефекта му при Ковид. Използваните микро дози, практически компрометираха ефекта на препарата  и полемиката отива в посока извън фармакокинетични и биохимичните му ефекти. Клинични модели на други заболявания извън Ковид с използване на различни, по високи дози определено дават информация за ефективност, странични ефекти и токсичност на препарата. Ниската му цена го поставя по подразбиране в друга категория. Инхалаторното приложение на Бромхексин разреден с физ р-р определено е ефективен като част от комбинираната терапия. Посочените медикаменти са ефективни при огромен брой лекувани пациенти. За мен проблема Ковид е мбулаторната терапия, с която се започва. Няма как да очакваме пациенти постъпили в Ковид отделения  или реанимация в тежко състояние с дихателна недостатъчност просто да се събудят сънували лош сън. За съжаление това ще продължи докато не се появи ЛЕКАРСТВОТО , което към момента нямаме за амбулаторно лечение. Адмирации към всички колеги които споделят позитивен опит. 

Моля, не пишете глупости! 

Дозата на Колхицина е дискутабилна,но аз също го използвам в по-малки дози. Антистенокардина не знам защо се използва изобщо,при липса на сериозни клинични проучвания за наличие на антиагрегантен или имуномодулиращ ефект-има само теории,недоказани. Но така или иначе ,да не надценяваме тези медикаменти до излизането на сериозни клинични проучвания при Ковид или друго етиологично лечение!

Така е, за съжаление се разпиляха много средства за ненужни препарати като хидроксихлороквин ремдесивир, всевъзможни антибиотици и други знайни и незнайни медикаменти с цел търговия, а здравето на хората е на заден план. Сега ще изхарчим още толкова за да купуваме безумни Ковид тестове със съмнителна ефективност за деца вместо да им осигурим средства и техника за он-лайн обучение. Адмирации професоре за смелостта да налагате евтино лекарство като Бромхексина, не с търговска цел, а за здравето на населението! Започвам да го прилагам в практиката си и дано има желания ефект!

ние вече го прилагаме уважаеми "колега" - закъснял си