Публикация

Проект на МЗ: От догодина НЗОК ще плаща тестовете за антитела

Проект на МЗ: От догодина НЗОК ще плаща тестовете за антитела

От 2022 г. здравната каса ще заплаща теста за антитела след COVID-19 или след направена имунизация срещу SARS-CoV-2. Това предвиждат промени в пакета дейности, заплащани от НЗОК, които предлага здравният министър Стойчо Кацаров. Проектът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществена консултация, която ще продължи до 19 декември 2021 г.

 

Някои дейности, извършвани в болничната помощ, ще може да се извършват в специализираната доболнична 


Тестът за антитела e сред тях. Той ще е нова дейност в доболничната помощ, като към него ще може да насочва специалист. Изследването ще е за количествено определяне на IgG антитела. Това ще позволи да се проследи имунният отговор при преболедувалите или ваксинираните срещу COVID-19.

 

Добавят се и изследвания за ранно откриване на онкозаболявания - определен туморен маркер, което ще позволи да се направи оценка на риска за малигнизация или метастази при рак на яйчниците, което ще даде възможност за навременно лечение, се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването.

 

Министър Кацаров предлага и касата да започне да заплаща и изследване за установяване на човешкия папиломен вирус, причиняващ рак на маточната шийка. Ще се изследват минимум 14 високорискови канцерогенни типa на HPV, сред които задължителни ще са HPV 16, причиняващ 50-60% от всички ракови заболявания, както и HPV 18, участващ в причиняването на 10-12% от случаите.

 

Изследването за риска от тромбозни усложнения - D-димер, се поема от касата


Изследването на D-димер, което стана много известно в последните 2 г. около COVID, също ще започне да се плаща от касата. С него се оценява рискът от тромбозни усложнения, включително при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и др., както и при пациенти със SARS-CoV-2 инфекция. То е от значение за навременното откриване на нарушения в процеса на кръвосъсирване, което позволява и навреме да се предприеме лечение и да се избегне фатален изход.


Две нови амбулаторни процедури пък се предлагат за хората с диабет

 

Едната е за обучение и консултиране на пациентите за подходящ за тях хранителен и физически режими, а втората е за хората, ползващи инсулинови помпи и/или сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата. Целта е да повишат информираността на пациента, да се дадат насоки за правилното следене на конкретни показатели и контролирането им и най-вече да се ограничи появата и прогресирането на евентуалните усложнения на диабета. 


За децата под 18 г. ще се заплаща анестезията при провеждане на образна диагностика като компютърна томография или ЯМР, защото изискват пациентите да не се движат при провеждането им, а при малките деца това трудно се получава без упойка. 

 

Една от задачите на промените е да повишат и трансплантационната дейност у нас

 

Конкретни медицински критерии за проследяване състоянието на пациенти с тежки мозъчни увреди въвежда още МЗ в проекта с промените с цел повишаване на трансплантационната дейност у нас. Една от задачите, които си поставя наредбата, е да осигури по-бърз контакт с координаторите по донорство при потенциален донор. 


Наредбата променя изцяло и кодовете на заболяванията, по които лекарите се отчитат на касата.

Коментари