Публикация

Медицински семинари на Банскофилмфест

Фестивалът ще се проведе между 24 и 28 ноември.


Световноизвестният австрийски лекар и изследовател проф. д-р Освалд Йолц ще участва в серията медицински семинари, които се организират в рамките на Международния фестивал на планинарския филм в Банско /24-28 ноември/. Презентацията му е озаглавена „Медицина в Зоната на смъртта”.

От 1978 до 1991 г. проф. Йолц е главен лекар и директор на Университетската болница в Цюрих. От 1991 до  2006 г. е главен лекар на болницата „Триймли” в Цюрих. Смятан е за водещия специалист в областта на височинната медицина в света.

Като алпинист и лекар е участвал в многобройни експедиции по всички кътчета на планетата заедно с най-големите светила на световния алпинизъм – Райнхолд Меснер, Петер Хабелер, Ханс Камерландер. През 1978 г. е лекар на австрийската експедиция, по време на която Меснер и Хабелер правят първото безкислородно изкачване на Еверест. Той самият също стъпва на върха. През 1972 г. прави неуспешен опит на Манаслу (8163 м), през 1979-а – на Ама Даблам (6856 м) по североизточния ръб, прекратен заради драматична спасителна акция за сваляне на пострадали в подножието. През 1981 г. е лекар на експедиция на Шиша Пангма. Мозъчен оток е причина да се откаже на Чо Ойю (8201 м) на следващата. През 1983 г. едва не става жертва на лавина по склоновете на Глесиър Доум (7193 м) в района на Анапурна. Две години по-късно Шиша Пангма (8013 м) е неговият втори осемхилядник.

Десетият юбилеен Банскофилмфест включва още три атрактивни медицински теми: „Красивият и опасен Пирин” /д-р Георги Тасев/, „Медицински проблеми във високата планина” /д-р Любомир Младенов/, „Медицина за пътешественици в екзотични места” /д-р Славян Стоилов/.

Пълна информация за всички филми, гости, презентации, изложби и други прояви ще намерите на: http://banskofilmfest.com/.

Коментари