Публикация

Над 100 безплатни профилактични прегледа за рак на простатата ще извършат уролозите в Токуда

Над 100 безплатни профилактични прегледа за рак на простатата ще извършат уролозите в Токуда

Мъже на възраст над 50 години ще получат безвъзмездно ехографско изследване и тест на туморен маркер за простатата (PSA) в рамките на кампанията за мъжко здраве Мовембър

 

Безплатни профилактични прегледи за скрининг и ранна диагностика на рака на простатата организират в УМБАЛ Токуда, като част от информационна кампания, посветена на мъжкото здраве. Уролозите от болницата ще се извършат над 100 прегледа в рамките на ноември и декември, след

 

предварително записване на час на тел: 02/403 4000


Целта на инициативата е осигуряване на достъп до навременна и високоспециализирана помощ, тъй като превенцията и ранната диагностика на това злокачествено заболявания е решаваща за хода на неговото лечение. В рамките на инициативата ще бъдат извършвани клинични прегледи на записалите се мъже, които ще включват лабораторно изследване на туморен маркер и ще се дават препоръки за лечение при необходимост.


Безплатните прегледи са препоръчани за мъже над 50-годишна възраст

 

а при наличие на фамилна обремененост (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване) след навършване на 45 години.


„Ракът на простата е лечим на 100%, когато е открит навреме. Заболяването е безсимптомно, а ако се появят сигнали за него, обикновено е твърде късно. Именно заради това по всяко време трябва да се говори, че мъжете могат да се разболеят, но това не е срамно, защото може да им се помогне. Диагнозата рак на простата не е страшна, когато е намерена навреме. В последните години, не само в Европа, но и в България, нараства броят на напълно излекуваните на този вид рак“, обяснява проф. Калоян Давидов, началник на Oтделението по урология.


През този месец наша мисия е да повишим осведомеността при здравословните проблеми, засягащи мъжете, като рака на простата и рака на тестисите. За поредна година Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда организира голяма информационна кампания под надслов #сложимустака. Тази година кампанията Мовембър се провежда в партньорство с неправителствената организация CancerCare и софтуерната компания Scalefocus.


Екипът на Отделението по урология има дългогодишен опит в ендоурологията и прилагането на минималноинвазивна лапороскопска хирургия, особено при онкологични заболявания на простатата, пикочния мехур и бъбреците. От няколко години урологичните хирурзи в УМБАЛ Токуда работят с най-модерната роботизирана система Da Vinci и имат огромен опит в най-прецизната и безопасна, за пациента, хирургия.


#сложимустака

 

Коментари