Публикация

Компании инвестират над 1 млрд. долара за справяне с антибиотичната резистентност

Компании инвестират над 1 млрд. долара за справяне с антибиотичната резистентност

Светът спешно се нуждае от нови антибиотици за справяне с бързото нарастване на антимикробната резистентност (AMR) или т.нар. резистентни към този клас медикаменти инфекции. За да се преборят с това предизвикателство, повече от 20 водещи биофармацевтични компании обявиха стартирането на AMR Action Fund. Фондът е инициатива на Международна федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA). Концепцията е разработена от IFPMA и Кръглата маса на главните изпълнителни директори на биофармацевтиката (BCR), в сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), Европейската инвестиционна банка (EIB) и Wellcome Trust.

 

Фондът има за цел до 2030 г. да предостави няколко нови антибиотика

 

С инвестиция от 1 млрд. долара от водещи биофармацевтични компании, AMR Action Fund е най-голямото колективно предприятие, създавано някога за справяне с антибиотичната резистентност. Очаква се парите да бъдат инвестирани в три направления:

 

  • Подкрепа за по-малките биотехнологични компании, фокусирани върху разработването на иновативни антибактериални лечения.
  • Осигуряване на техническа подкрепа на фирмите от портфолиото, предоставяйки им достъп до дълбокия опит и ресурси на големите биофармацевтични компании, за засилване на разработването на антибиотици и подпомагане на достъпа и подходящата им употреба.
  • Обединяване на широк алианс от заинтересовани страни от индустрията и бизнеса, включително филантропии, банки за развитие и организации с многостранна дейност.

Според компаниите AMR е глобална заплаха. Изнесени данни сочат, че

 

всяка година заради антибиотична резистентност умират близо 700 000 души в цял свят

 

Един от най-тревожните прогнози за бъдещето е, че до 2050 г. починалите може да достигнат 10 млн. годишно. От IFPMA отбелязват като проблем, че новите антибиотици в момента се използват пестеливо за запазване на тяхната ефективност. Това обаче доведе до криза в биотехнологиите, защото някои компании, насочени към този тип медикаменти, напуснаха това пространство поради липсата на търговска устойчивост. Така се стигна до загубата на ценен опит и ресурси. Последствията са огромна нужда за общественото здравеопазване от нови антибиотици.

 

„За разлика от COVID-19, AMR е предсказуема и предотвратима криза. Трябва да действаме заедно, за да гарантираме, че най-обещаващите и иновативни антибиотици ще стигнат от лабораторията до пациентите“, казва Томас Куени, генерален директор на IFPMA, един от организаторите на новия фонд.

 

Той добавя, че фондът за действие е една от най-големите и най-амбициозни инициативи за сътрудничество, предприемани някога от фармацевтичната индустрия.

Дейвид Рикс, председател и Главен президент на IFPMА казва, че фондът за действие ще подкрепи иновативните компании за антибиотици през най-предизвикателните по-късни етапи от разработването на лекарства. Според него по този начин ще се предостави време на правителствата да направят необходимите политически реформи, за да позволят на устойчив достъп на пациентите до антибиотици. По думите му, политиците от цял свят трябва да предприемат пазарно-базирани реформи, включително реформа за възстановяване на разходите. Необходими са и нови стимули за привличане на инвестиции, за да се съживи пазарът на антибиотици.

 

Компаниите и фондациите, които подкрепят проекта, са Almirall, Amgen, Bayer, Boehringer Ingelheim, Chugai, Daiichi-Sankyo, Eisai, Eli Lilly and Company, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, LEO Pharma, Lundbeck, Menarini, Merck, MSD, Novartis, Novo Nordisk, Novo Nordisk Foundation, Pfizer, Roche, Shionogi, Takeda, Teva, UCB.

 

Източник: AMR Action Fund

Коментари