Публикация

Проф. Красимир Мурджев - "Почетен гражданин на Пловдив" посмъртно

Проф. Красимир Мурджев - "Почетен гражданин на Пловдив" посмъртно

Пловдивският общински съвет удостои посмъртно хирурга проф. Красимир Мурджев със званието „Почетен гражданин на Пловдив“. Това решение беше взето на сесия, на която всички 47 съветници гласуваха „за“ присъждането на званието.

 

Работи предимно в областта на гръдната хирургия

 

Проф. Мурджев завършва медицина и здравен мениджмънт в МУ-Пловдив. Работи две специалности – Обща хирургия и Гръдна хирургия, и преподава тези специалности в Медицинския университет. Преминава обучение и в специализиран курс по Лапароскопска хирургия под ръководството на проф. Лебсен.

 

Защитава дисертация на тема „Доброкачествени хирургични заболявания на щитовидната жлеза – анализ на промените в клетъчния и хуморален имунитет преди и след оперативно лечение” през 2006 г. От 2008 г. е доцент, а от 2014 г. – професор по гръдна хирургия при МУ-Пловдив, национален консултант по хирургия.

 

Проф. Мурджев е с близо 30 години трудов стаж, по-голямата част от който в Клиниката по гръдно-коремна хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ и в Катедрата по специална хирургия към Медицинския университет – Пловдив.

 

Проф. Мурджев има безспорен принос в научните изследвания, здравеопазването и образованието

 

а дейността му остава неразривно свързана с обществения живот на града, с което допринесе за негово развитие и национален престиж.

Проф. Красимир Мурджев ще бъде запомнен като изключителен професионалист, всеотдаен лекар и човек с голямо сърце, отдал живота си на хората.

 

Той и екипът му спасиха ранените от жестоката катастрофа на магистрала „Тракия“

 

през юни 2011 година, когато автобус се удари в мантинелата, преобърна се и се запали. Медиците тогава бяха отличени от БЛС и от Регионалната лекарска колегия в Пловдив.

 

Почина през ноември 2016 г.

Коментари