Публикация

Първи признаци за надигаща се грипна вълна в Европа - доклад

Първи признаци за надигаща се грипна вълна в Европа - доклад

Общият брой регистрирани случаи на грип в повечето страни от ЕС/ЕИП все още е нисък, но вече има индикации за циркулация на грип и отделни огнища, което е необичайно рано. Това съобщават от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). 

Първите огнища на грип са в Хърватия и Холандия

Центърът публикува вече първия доклад за грипния сезон 2021-2022 г. В него се казва, че към средата на ноември има само 965 регистрирани случая на грип в Европейския регион, докладвани през Европейската система за наблюдение (TESSy). Споменават се две по-осезаеми огнища в Хърватия и Холандия.

 

Анализът сочи, че 86% от доказаните до момента проби съдържат вируси от тип А, като A (H3N2) доминира над A (H1N1). Регистрираните случаи представляват голямо увеличение (926, 2 374%) на доказаните случаи на грип в сравнение със сезона 2020-2021 г. на фона на сериозния ръст (184 329) в броя на тестваните проби. Цифрите са близо до обичайното ниво на заболяаемост, наблюдавано в годините преди пандемията. 

Щамът Камбоджа доминира засега

Основният докладван подтип сред случаите, регистрирани в ЕС/ЕИП през последния месец, е A (H3N2) - известен още като Камбоджа, който засяга непропорционално възрастните хора и за съжаление се свързва с по-ниска ефективност на противогрипната ваксина. Това е знак, че предстоящият грипен сезон може да бъде тежък за възрастните хора и че моделите на грип могат да варират в различните страни по отношение на времето, предупреждават експертите от ECDC.

 

По данни на Информационна система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България сезонните грипни ваксини, препоръчани за ваксинопрофилактика в северното полукълбо за грипен сезон 2021/2022 г.  включват в състава си следните антигени:

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-like virus,
  • A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-like virus,
  • B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-like virus,
  • B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-like virus


„Ранните откривания на подтип A (H3N2) са индикация, че предстоящият грипен сезон може да бъде тежък, въпреки че не можем да знаем със сигурност как ще изглежда точно“, казва Паси Пентинен, ръководител на противогрипната програма на ECDC. „Рязкото нарастване на грипните инфекции по време на продължаващата пандемия от COVID-19 може да има сериозни последици за възрастните хора и тези със слаба имунна система. Може да създаде допълнителни проблеми на здравните системи, които вече са натоварени от COVID-19. Ето защо е важно да вземем необходимите предпазни мерки и да защитим тези, които са най-застрашени“, каза Паси Пентинен.


През сезон 2020-2021 г. имаше забележителен спад (>99%) в броя на заразените с грип, открити в ЕС/ЕИП, като откритите числа са сходни с тези, докладвани през междусезонните периоди. Това показва, че нефармацевтичните интервенции, като избягване на ненужно струпване и поддържане на хигиенни мерки, са ефективни не само за ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2, но и на грип.


„От нашия опит с пандемията COVID-19 имаме допълнителни доказателства, че нефармацевтичните интервенции като физическо дистанциране и хигиенни мерки могат ефективно да ограничат разпространението на грип. Това е особено важно да се има предвид в среди като старчески домове и здравни заведения“, каза Паси Пентинен. „Ваксинацията срещу SARS-CoV-2 и грип също осигурява добра защита срещу тежко заболяване. Тези, които работят в здравни заведения или в старчески дом, трябва да гарантират, че са ваксинирани както срещу SARS-CoV-2, така и срещу грип преди зимните месеци."

Противовирусни препарати - важни при риск от тежко протичане

Приблизително 20% от населението се заразява с грип всяка година и един на всеки четирима заразени хора ще развие симптоми. Възрастните хора, бременните жени и тези с хронични заболявания като сърдечни заболявания, проблеми с белите дробове и дихателните пътища, диабет или проблеми с имунната система са най-застрашени от тежки усложнения от грип.

 

Противовирусните лекарства, приемани възможно най-бързо след появата на симптомите, са безопасни и ефективни мерки за лечение на грип и обикновено се препоръчват при тежки или бързо прогресиращи случаи. Условието е да се приемат още в първите 24-48 часаслед появата на симптомите. В България се предлагат няколко препарата, като един от най-достъпните, доказано ефективен при грип тип А, а и срещу други сезонни вируси, е римантадинов хидрохлорид. 

 

Източник: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/early-influenza-cases-indicate-possibility-severe-upcoming-season-elderly 

Автор Илияна Ангелова

Коментари