Публикация

Проф. Александрова: Очакват се 5 нови ваксини, включително във вид на хапче и спрей

Проф. Александрова: Очакват се 5 нови ваксини, включително във вид на хапче и спрей

В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проучвания. Това заяви в студиото пред Нова телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова.

 

"Въпрос на много малко време е ваксината на "Новавакс" да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен", коментира тя.

 

По думите й препаратът на "Велнева" пък е инактивирана ваксина. "При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19", обясни тя. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози", обясни медикът.

 

На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. "Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за "Денга". Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.", каза проф. Александрова.

 

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче. "По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита", подчерта тя.

 

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

 

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.

Коментари