Публикация

Партиите обсъждат трябва ли държавните болниците да не бъдат търговски дружества

Партиите обсъждат трябва ли държавните болниците да не бъдат търговски дружества

Необходимо ли е премахване на статута на търговски дружества за държавните и общинските лечебни заведения. Това е една от темите, върху която партиите, които вероятно ще съставят бъдещия кабинет, постигнаха много труден консенсус при съставянето на Управленска програма. Вече втори ден текат преговори в различни направления между „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ). Днес се обсъждат бъдещите проблеми в сектор здравеопазване. На срещата участва и Българският лекарски съюз. 

 

Промяната на статута е по искане на Българската социалистическа партия. Нейния представител проф. Георги Михайлов заяви по време на срещата, че търговските дружества предразполагат към източване на средства от касата и принуждава болниците да разглеждат пациентите като обект на приходи. Той също така каза, че има планове за приватизацията им от страна на настоящия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, а БСП не може да позволи това.

 

Идеята за промяна на статута на болниците бе подкрепена от ИТН, които поискаха необходимите промени в Закона за лечебните заведения да станат в рамките на 2022 г. От Демократична България обаче призоваха да не се бърза. От там поискаха обстоен анализ и нови разговори, специално по тази тема, на които подробно да се обсъди дали е необходимо да се променя статута. От там попитаха с какво трябва да се замени статута на търговски дружества и предупредиха, че до това може да се стигне само през фалит на болници. От БСП опонираха, че това не е така и казаха, че лечебните заведения могат да станат нон профит организации.

 

От ПП също призоваха към подготовка за промяна на статута на държавните и общински лечебни заведения като търговски дружества, но след анализ. Според тях обаче промяната не е решение за изтичане на парите. Решението е в контрола.

 

Разговорите между партиите продължават. Очаквайте подробности.

Коментари